Atopik çocuklarda helıkobacter pylori enfeksiyonunun konak immün yanıtı üzerine etkisi
The effect of helicobacter pylori infection on host immune responses in children with atopy
  1. Tez No: 353985
  2. Yazar: SEBAHAT ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER PEHLİVANOĞLU, DOÇ. DR. DENİZ ERTEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Gastroenterology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: H. pylori, atopy, cytokine, interferon, interleukin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş: Gerek H. pylori enfeksiyonu gerekse de atopi sıklığı özellikle pediatrik yaş grubunda yüksektir. Son yıllarda H. pylori enfeksiyonunun gastrointestinal sistem dışı hastalıklarla ilişkili olabileceğine dair veriler artmaktadır. Öte yandan her iki hastalığın da patogenezi net olarak aydınlatılamadığı gibi sonuçta sitokinler üzerinden immün sistemin disfonksiyonun söz konusu olabileceğine dair görüşler gündeme gelmektedir. Çalışmada atopisi olan ve olmayan çocuklarda H. pylori enfeksiyonunun hücresel immün yanıt ve sitokin profili üzerine etkisinin belirlenmesi hedeflendi. Aynca H. pylori enfeksiyonunun atopik hastalıkların klinik bulgulan üzerine etkisinin ortaya konması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Toplam 64 çocuk çalışmaya alındı. H. pylori varlığı C üre soluk testi, atopi tanısı ise cilt prik testi ile konuldu. Tüm olgulara ISAAC (The International Study of Asthma and Allergies in Childhood) formu doldurturuldu. Sonuçlara göre olgular H. pylori ve atopi pozitif, H. pylori pozitif-atopi negatif, H. pylori negatif-atopi pozitif ve her ikisi de negatif olmak üzere dört gruba ayrıldı. Tüm deneklerden 5'er cc periferik kan alındı. Bu örneklere lenfosit izolasyonu ve hücre kültürü işlemi uygulandı. Daha sonra bu her bir olgu için 4 adet olmak üzere elde edilen bu lenfosit hücre kültürleri sırasıyla H. pylori antijeni (20 (j,gr/ml), ev tozu antijeni (rDer p-1) (5 (j-gr/ml), genel uyaran olarak fitohemaglütinin eklenerek ve son gruba kontrol grubu olarak hiçbir uyaran verilmeyecek şekilde işleme tabi tutuldu. Tüm örneklerde bu uyaranlara karşı oluşan sitokin yanıtlar olarak IFN-y, IL-4, IL-10 ve TGF-|3 seviyeleri ELISA yöntemi ile çalışıldı. Gerek atopi ve H. pylori arasındaki klinik ilişki gerekse de alt grupların sitokin yanıtları karşılaştırıldı. Bulgular: H. pylori ve atopi varlığı açısından oluşturulan dört ana grup arasında yaş ve cinsiyet açısından fark saptanmadı. Atopi sıklığı H. pylori pozitif grupta hafifçe fazla saptanmakla birlikte aradaki fark anlamlı bulunmadı. Atopik semptomlar, doktor tamlı astım, alleıjik rinit ve atopik dermatit varlığı açısından H. pylori saptanan ve saptanmayan vakalar arasında fark bulunmadı. Sitokin yanıtlar bakımından; IFN-y düzeyleri, H. pylori saptanan grupta spesifik ve nonspesifik uyaranlar ile H.pylori saptanmayan gruba göre daha yüksek saptandı. H. pylori ile enfekte bireylerde aynı zamanda atopi de mevcut ise IFN-y baskınlığının ortadan kalktığı gözlendi. Periferik lenfositlerin spesifik antijen (Derp) ve PHA ile uyarılması sonucu IL-4 yanıtları atopisi olan bireylerde yüksek bulundu. Ancak, H.pylori pozitif ve negatif grup arasında anlamlı fark gözlenmedi. Ayrıca H.pylori ile atopi birlikteliği durumunda olası IL-4 yanıtının baskılandığı izlendi. H. pylori ile enfekte kişilerde IFN-y yanıtının baskın olması ve IL-4 yanıtları arasında farklılık olmaması Hpylori enfeksiyonunda Thl tipi immün yanıtın baskın olduğu savım desteklemektedir. Atopi olma durumuna göre veya Hpylori varlığına göre bakıldığında IL-10 düzeyleri, karşılaştırılan gruplarda farklı bulunmadı. Atopik kişilerde TGF-J3 yanıtınn düşük olduğu, ancak buna H.pylori enfeksiyonunun katkısının olmadığı izlendi. Sonuç: Atopi ve H.pylori enfeksiyonu arasında klinik bulgular açısından bir ilişki saptanmasa da sitokin cevabı bakımından bu çalışmanın verileri, H.pylori enfeksiyonu ve atopinin neden olduğu sitokin yanıtların birbiri ile ters yönde etkileşebileceğini göstermektedir. Bu nedenle çalışmanın verileri H. pylori enfeksiyonu ve atopik hastalıkların mekanizmasının anlaşılmasına ve tedavi yaklaşımlarına ışık tutacaktır. Anahtar Kelimeler; H. pylori, atopi, sitokin, interferon, interlökin
Özet (Çeviri)
Introduction: Both H. pylori infection and atopy are common disorders in pediatric age group. A remarkable data have been introduced regarding H pylori infection and its extragastric manifestations. Moreover the pathogenesis of both H Pylori intection and atopy have not been clearly defined. A defect in immune system including several cytokines is contemporarily postulated as a new explanation for pathogenesis for both conditions. The main objective of this study was to investigate a possible relationship between H. pylori infection and atopy including clinical picture and immune system responses. The determination of differences in cellular immunity and cytokine production in the presence of H. pylori infection in children with or without concomitant atopy was planned. Additionally, clinical spectrum of atopy including symptoms and confounding factors in children with or without H. pylori infection was investigated. Material and Methods: A total of 64 children were included into the study. C Urea breath test and skin prick tests were performed to investigate presence of H. pylori and atopy, respectively. The ISAAC form was also obtained. Consequently, 4 groups were constructed according to the results of these tests as H. pylori positive-atopy negative, H. pylori negative- atopy positive, both negative, and both positive. Blood sample of 5 cc was obtained from all cases. Subsequently, the procedures for lymphocyte isolation and cell culture were performed. Then, lymphocyte cell cultures were stimulated by H pylori antigen (20 p.gr/ml), house dust mite antigen (rDer p-1) (5 ngr/ml) and phytohemaglutinin. The last subgroup of lymphocytes received no stimulant and constituted the control group. Cytokine responses were monitored by measuring the levels of IFN-y, IL-4, IL-10, TGF-P using ELISA method. The clinical relationship between H. pylori and atopy was also investigated. Results: The four groups constructed based on the presence of H. pylori and atopy were similar with respect to age and gender. The prevalence of doctor diagnosed asthma, allergic rinitis and atopic dermatitis were all similar in children with or without H.pylori infection. IFN-y responses to both specific and nonspecific stimulants were significantly higher in the H. pylori positive patients than the H.pylori negative ones. On the other in the case of concomitant presence of atopy and H. pylori, IFN-y was not elevated. IL-4 responses to specific and nonspecific stimulants were remarkably higher in patients with atopy, while no difference was seen between H. pylori positive and negative cases. Moreover, the level of IL- 4 was decreased when atopy and H. pylori infection were both positive. Consequently, this observation regarding the profound response of IFN-y in H. pylori cases with no affect on IL- 4 suggests that Thl immune response is the principle pathway in H.pylori infections. IL-10 responses were similar in all groups. While TGF-P responses were lower in cases with atopy without any effect of H. pylori infection Conclusion: According to the results of the current study, there was no relation between atopy and H. pylori infection based on the clinical parameters. However, cytokine responses suggest that Thl pathway is stimulated during the H. pylori infection while the Th2 pathway that is essentially related to atopy is attenuated. Briefly, these two diseases have different consequences on the immune system based on the different cytokine responses. Results of our study may be helpful in understanding the underlying mechanisms in pathogenesis of both H. pylori and atopy, and should be regarded valuable in developing new therapeutic strategies