Kronik spontan ürtiker tanılı çocuklarda serum periostin düzeyinin hastalığın prognozuna etkisi
Periostin level in children with chronic spontaneous urticaria and its effect on disease severity
  1. Tez No: 860942
  2. Yazar: GÖKÇE VELİOĞLU HAŞLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KARBUZ, UZMAN DENİZ ÖZÇEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Ürtiker, Periostin, Anjiyoödem, Chronic Urticaria, Periostin, Angioedema
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET KRONİK SPONTAN ÜRTİKER TANILI ÇOCUKLARDA PERİOSTİN DÜZEYİ VE HASTALIĞIN ŞİDDETİNE ETKİSİ AMAÇ: Kronik spontan ürtiker olgularında her zaman tetikleyiciyi tespit etmek mümkün olmadığından, patogenezi aydınlatmaya yönelik yeni biyobelirteçler araştırmak adına T-Helper 2 lenfosit bağımlı immün mekanizmalarda önemli rolü olan periostinin etiyolojideki yeri ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Alerji Polikliniğine 15.04.2018-15.04.2019 tarihleri arasında başvurmuş 1-18 yaş arası kronik spontan ürtiker tanılı 45 hasta kesitsel olarak incelendi. Hastalara ait yaş ve cinsiyet gibi demografik özellikler, semptom süresi, ailede atopi öyküsü, fizik muayene bulguları, anjiyoödem varlığı, tam kan sayımı, C-Reaktif protein, fibrinojen, D-Dimer, karaciğer enzimleri, tam idrar analizi, serum total immunglobulin E (IgE), tiroid fonksiyonları (Serbest T4 (FT4), Tiroid Stimulan Hormon (TSH)) ve tiroid oto antikorları (Anti TPO, Anti Tg), kompleman 4 (C4), anti nukleer antikor (ANA), Hepatit B serolojisi, gaitada parazit ve Helicobacter Pylori tetkik sonuçları, besin ve aeroalerjenlerden oluşan deri delme test sonuçları, otolog serum testi ürtiker aktivite skoru, tedavide aldıkları ilaçlar ve serum periostin düzeyi verileri SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak analiz edildi. BULGULAR: Olgu grubunda serum periostin düzeyi kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşüktü (p = 0,001). Antihistaminik tedavi alan grupta serum periostin değeri antihistaminik ve montelukast tedavisi alan gruptan anlamlı (p = 0,011) olarak daha yüksekti. Ancak serum periostin düzeyi ile ürtiker aktivite skoru 7 arasında ilişki tespit edilmedi (p >0,05). YORUM: Çalışmamız sonucunda serum periostin düzeyi hasta grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu ancak hastalık ağırlığı ile anlamlı ilişki tespit edilmedi. Çalışmamızın; serum periostin düzeyini çocukluk çağı kronik spontan ürtiker olgularında inceleyen ilk çalışma olması gerekçesiyle literatüre önemli katkılar sağlayacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERIOSTIN LEVEL IN CHILDREN WITH CHRONIC SPONTANEOUS URTIRICARIA AND ITS EFFECT ON DISEASE SEVERITY OBJECTIVE: Since it is not always possible to detect the trigger in chronic spontaneous urticaria cases, it is aimed to investigate the role of periostin, which plays an important role in T-Helper 2 lymphocyte-dependent immune mechanisms, and its relationship with the severity of the disease in order to investigate new biomarkers to clarify the pathogenesis. METHODS: 45 patients who were admitted to Okmeydanı Training and Research Hospital Pediatric Allergy Outpatient Clinic between 15.04.2018-15.04.2019 with the diagnosis of chronic spontaneous urticaria were examined. Demographic characteristics of the patients such as age and sex, symptom duration, family history of atopy, physical examination findings, presence of angioedema, complete blood count, C-reactive protein, fibrinogen, D-dimer, liver enzymes, complete urine analysis, serum total immunoglobulin E (IgE), thyroid functions (FT4, TSH) and thyroid auto antibodies (Anti TPO, Anti Tg), complement 4 (C4), anti nuclear antibody (ANA), Hepatitis B serology, stool parasite and Helicobacter Pylori examination results, food and aeroallergens skin prick test results, autologous serum test, urticaria activity score, treatment drugs and serum periostin levels data were analyzed using SPSS 22.0 statistical program. RESULTS: Serum periostin levels were significantly lower in the case group than in the control group (p = 0.001). Serum periostin levels were significantly higher in the antihistaminic group than the antihistaminic and montelukast group (p = 0.011). However, no correlation was found between serum periostin level and urticaria activity score 7 (p >0,05). CONCLUSION: As a result of our study, serum periostin levels were found to be significantly lower in the case group, but no significant correlation was found between disease severity and serum periostin levels. This is the first study examining serum periostin levels in children with chronic spontaneous urticaria therefore we believe that our study will make important contributions to the literature.