Bazı sübstitüe benzoik asit esterleri üzerine stabilite ve in vitro mikromozal metabolizma çalışmaları
- Tez No: 353990
- Danışmanlar: PROF. DR. MERT ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Benzoik asit, ester, in vitro ester metabolizması, Benzoic Acid, Ester, In Vitro Ester Metabolism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ester bileşikleri ilaç, gıda, kozmetik, araba ve ev döşemeciliği, bahçe hortumu, duş perdeleri, diyaliz ve kan naklinde kullanılan boru seti gibi tamamlanmış plastiklerde ve boya endüstrisinde kullanılmaktadır (1,2,3,4). Ester bileşikleri hidroliz ile metabolize olmaktadır.Bu çalışma ile benzoik asit esterlerinin in vitro biyotransformasyonu incelenmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde karboksilik asit türevleri ile alkollerin esterleştirilmesiyle etil benzoat ve etil 4-metoksi benzoat bileşiğinin sentezi yapıldı. Bileşiğin saflığı ince tabaka kromotografisi, Y.B.S.K., etil 4-metoksi benzoat bileşiği için ek olarak, 1H-NMR yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde ise, elde edilen bu bileşik ile birlikte etil benzoat ve etil 4-hidroksi benzoat bileşiklerinin, ters faz yüksek basınçlı sıvı kromatografisi yöntemi yardımı ile tüm metabolitlerin birbirinden ayrıldığı uygun bir metot geliştirilmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde, her üç substrat, kalsiyum klorür çökeltme metodu ile daha önceden hazırlanmış sıçan karaciğer mikrozomal preparatları ile NADPH varlığında inkübe edilip daha sonra inkübasyon karışımı, diklorometan ile sulu fazdan ekstrakte edildi ve diklorometanın su banyosunda 37°C sıcaklıkta çeker ocak altında buharlaştırılmasıyla metabolik ekstratlar elde edilmiştir.Çalışmanın son bölümünde ise, elde edilen metabolik ekstratların, ikinci bölümde geliştirilmiş olan ters faz YBSK metodu kullanılarak analizleri yapıldı ve sonuçları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ester compounds, which are metabolized through by hydrolysis, are used in pharma, nourishment, cosmetic and dye industry. This research analyzes in vitro biotransformation of the ester compounds of carboxylic acid.The first part of this study is a synthesis of the compounds of ethyl benzoate and ethyl 4-methoxy benzoate, after esterification of carboxylic acid derivatives and alcohols carboxylic acid derivatives with alcohols.In the second part, the produced esters would be used to develop a new method in order to distinguish all metabolites from each other with the help of High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) method. Purity of the compound was confirmed with thin layer chromatographic, HPLC and 1H-NMR methods.The third part aims to produce metabolic extracts for what? The process pursued for this result would be, first, the incubation of previously prepared rat liver microsomal preparators using calcium clorur sedimentation method in the presence of NADPH. Second, the incubated compound would be extracted from the liquid form with the help of diklorometan. Finally with the evaporation of the diklorometan involved in the compound under nitrogen gas the metabolic extracts would be produced.In the last part of the study the already produced metabolic extracts using the method developed in the second part according to HPLC method would be analyzed, and then, the results would be presented.