Göbek bakımında kullanılan farklı dezenfektanların kolonizasyon, enfeksiyon ve göbek düşme süresi üzerine etkileri
Impact of different antiseptics on umbilical cord care: Does it make any difference?
  1. Tez No: 354012
  2. Yazar: HÜLYA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EREN ÖZEK
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, göbek bakımı, kolonizasyon, omfalit, Newborn, cord care, colonization, omphalitis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Omfalit, geliĢmekte olan ülkelerde önemli bir sorun olarak devam etmektedir. Omfalitin önlenmesinde ideal göbek bakımının ne olduğu konusunda, literatürde halen kesin bir fikir birliği yoktur. Göbek bakımında önerilen değiĢik uygulamaların ülkemiz Ģartlarında geçerliliği ve etkinliği yeterince bilinmemektedir. ÇalıĢmamızın amacı, günümüzde yaygın olarak uygulanmakta olan altı farklı göbek bakım stratejisinin göbek düĢme zamanı, kolonizasyon ve enfeksiyon oranı üzerine olan etkisini araĢtırmaktır. Gereç ve Yöntem: AraĢtırmaya Aralık 2008-Haziran 2010 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde doğan, 37. gebelik haftasından büyük ve 2500 gram üzerinde olan sağlıklı term yenidoğanlar alındı. Bebekler randomize olarak önceden belirlenen altı farklı göbek bakımı uygulamasından birine dahil edildi (birinci grup; kuru bakım, 2., 3. ve 4. gruplar sırasıyla; doğumhanede tek doz % 70 alkol, % 4 klorheksidin ve %10 povidon-iyodin, 5. ve 6. gruplar sırasıyla doğumhanede ve anne yanında taburcu olana kadar % 70 alkol, % 4 klorheksidin). Göbek bağına antiseptik solüsyon kullanılmaması, kuru göbek bakımı olarak adlandırılmıĢtır. Göbek; akıntı, kızarıklık ve ĢiĢlik yönünden doğumda, 1., 2. günde, 5-7. günlerde aynı doktor tarafından değerlendirildi. Göbekleri 7. günde düĢmeyen bebeklerin aileleri, takip eden haftalarda telefonla aranarak göbek düĢme zamanları kaydedildi. Bebek hastaneden taburcu olmadan (2- 4. günde) ve sonrasında (5-7. günde) göbek bağından sürüntü örnekleri alındı. Olgulara omfalit tanısı CDC (Centers for Disease Control) kriterlerine 5 göre konuldu. ÇalıĢmaya uyum göstermeyen olgular kötü senaryo testi ile değerlendirildi. AraĢtırmanın istatistiksel analizinde SPSS 17.0 kullanıldı. Bulgular: AraĢtırma dönemi süresince hastanemizde doğan 829 canlı bebekten çalıĢma kriterlerine uyan 581 bebek, randomize edilerek çalıĢmaya alındı. AltmıĢ yedi bebek farklı nedenlerle yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatırılması nedeniyle çalıĢma dıĢı bırakılırken, 514 (261 kız, 253 erkek) olgu takibe alındı. Dörtyüz yirmibir olgu çalıĢmaya tam uyum gösterirken 93 olgu verilen bakıma uyum göstermedi veya takipten çıktı. Grupların demografik özellikleri karĢılaĢtırıldığında, doğum Ģekli dıĢında belirgin bir fark bulunmadı. Doğumda tek doz % 70 alkol uygulanan grupta (grup 2) sezaryen doğum oranı anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0.049). Göbek düĢme zamanı bakımından tüm grupları karĢılaĢtırdığımızda, kuru göbek bakımında bu süre (6.40 ± 1.36 gün) anlamlı olarak kısa bulundu (p0.05). Omfalit, sekiz hastada (% 1.9) saptandı. Uygulanan göbek bakımları arasında omfalit açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p=0.375). Randomize edildikten sonra verilen bakıma uyum sağlamayan veya takipten çıkarak ulaĢılamayan olgulara omfalit geliĢimi açısından kötü senaryo testi uygulandığında, gruplara göre omfalitin dağılımında yine istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmadı (p=0.958). Gruplar kolonizasyon ve omfalit geliĢimi arasındaki birliktelik açısından değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir iliĢki bulunmadı (p>0.05). Olgu grubuna çoklu regresyon analizi uygulandığında, doğum Ģekli ve anne eğitimi ile göbek düĢme zamanı, kolonizasyon ve omfalit geliĢimi arasında istatistiksel olarak anlamlı iliĢki saptanmadı (p>0.05).6 Sonuç: ÇalıĢmamızda, kuru göbek bakımı uygulanan grupta göbek düĢme zamanının en kısa olduğu saptanmıĢtır. Göbek bağını en geç düĢüren, klorheksidin ile bakım uygulanan gruplar olmuĢtur. ÇalıĢmaya alınan 421 olgunun sekiz tanesine (% 1,9) omfalit tanısı konulmuĢtur. Omfalitli olguların, farklı göbek bakım gruplarındaki dağılımına bakıldığında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmamıĢtır. Uyum sağlamayan veya takipten çıkarak ulaĢılamayan olgulara kötü senaryo testi uygulandığında, omfalitin gruplara göre dağılımında yine istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç olarak, Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği kuru göbek bakımının lokal hijyenik kurallara uyulduğunda rutin pratiğimizde güvenle uygulanabileceğini düĢünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: There is still no consensus about the ideal umbilical cord care globally. The aim of our study is to investigate the effect of six different umbilical cord care practice on the rate of omphalitis, colonization, and cord separation time. Method and Material: Our study involved 514 term neonates out of 829 neonates born between December 2008 and June 2010 at Marmara University Hospital. Babies are randomized in one of the six different umbilical cord care groups, group 1:dry care, groups 2, 3 and 4: a single application of 70 % alcohol, 4 % chlorhexidine or povidone-iodine in the delivery room, groups 5 and 6: a single application of 70 % alcohol or 4 % chlorhexidine in the delivery room that was continued until discharge. The dry cord care was defined as natural drying of the umbilical cord without applying any antiseptic solution. Umbilical cord was examined at the 2nd day and between 5th to 7 th days of life for the signs of omphalitis and swab cultures were taken on the same days from all cases. Umbilical cord separation time was recorded. Omphalitis and colonization were diagnosed according to the criteria of the Centers for Disease Control (CDC). Worst scenario test was performed at the noncompliant group. SPSS 17,0 was used for statistical analysis. Results: The demographic characteristics were not significantly different between six groups except mode of delivery. Cord separation time was the 8 shortest for group one (6.40 ±1.36 day) and the longest for group 3 and group 6 (9.57 ± 3.12 day and 9.58 ± 4.07 day, respectively) (p0.05). Conclusion: In this study, the mean time of cord separation was significantly shorter (6.40±1.36 days) in dry cord care in comparison to other treatment groups. Hovewer the cord separation time was relatively longer in the chlorhexidine application groups. In our study, early bacterial colonization was lower in the chlorhexidine groups. The first swab cultures showed that gram positive bacterial colonization was significantly lower in the 4% chlorhexidine group that was performed in the delivery room. Eight patients developed omphalitis (1.9 %). The rate of omphalitis was not significantly different in the six cord care group. We conclude that dry cord care can be used safely in our practice.