Haririzade'nin Virdü's-Settar Şerhi: İnceleme ve metin transkripsiyonu
The transliteration and the analysis of 'the commentary on Virdü's-settar' by Haririzade
  1. Tez No: 354015
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAHRALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Kemâleddin Harîrîzâde, vird, Virdü's-Settâr, Sufism, Kemâleddin Harîrîzâde, vird, Virdü's-Settâ
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Fethü'l-Esrâr Şerh-i Virdü's-Settâr, 19. yüzyıl Osmanlı âlim ve mutasavvıflarından Kemâleddin Harîrîzâde tarafından Halvetî şeyhi Yahyâ Şirvânî'nin“Virdü's-Settâr”isimli virdini şerh etmek için kaleme alınmış tasavvufî bir eserdir. Eser“Virdü's-Settâr”üzerine yazılmış tek Türkçe şerh olup, temelde Halvetî yoluna mensûp müridlerin bu virdden daha fazla istifâde edebilmesini hedeflemektedir. Aldığı dinî ve tasavvufî eğitim ve pek çok tarikata intisâbı sayesinde derin bir ilmî anlayışa sahip olan müellif, eserde döneminin tasavvuf anlayışına ışık tutmuştur. Bu tez çalışmamızda Fethü'l-Esrâr Şerh-i Virdü's-Settâr metninin transkripsiyonu gerçekleştirilmiş, yazar ve eser hakkında bilgi verilmesi ve eserdeki bazı tasavvufî konuların tahlil edilmesinin yanı sıra tasavvufta virdler ve vird şerhleri konusu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fethü'l-Esrâr Şerh-i Virdü's-Settâr is a sufi masterpiece which was written by Kemâleddin Harîrîzâde, a 19. century Ottoman scholar and sufi, as an interpretation of the vird by Yahyâ Şirvâni which is called“Virdü's-Settâr”. It is the only interpretation of this vird in Turkish and essentially aims at the increase of the benefit by the disciples in the Halvetî order from the vird. The author, who is a profound intellectual thanks to his religious education and his intitation to several sufi orders, reflects the Sufi understanding of his age in his book. In this study, the text Fethü'l-Esrâr Şerh-i Virdü's-Settâr is transcribed, information about the author and the book are given, some topics in the work are analysed and the issue of vird and their interpretations are examined.