Harîrîzâde Kemâleddin Efendi'nin Turfetü'l-Müstersele Ala't-Tuhfeti'l-Mürsele adlı eseri (İnceleme-metin)
The Piece Which is Called Turfetü'l-Müstersele Ala't-Tuhfeti'l-Mürsele written by the Master Harîrîzâde Kemâleddin
  1. Tez No: 586319
  2. Yazar: ELMAS ABDİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL SAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Harîrîzâde, Burhanpûrî, Vahdet-i Vücûd, Mertebeler, et-Tuhfetü'l- mürsele, Turfetü'l-müstersele, Harîrîzâde, Burhanpuri, Wahdat al wujud, Stages of the Being, et-Tuhfetü'l- mürsele, Turfetü'l-müstersele
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Vahdet-i vücûd ve vücûdun mertebeleri tasavvuf ontolojisinin önemli konularının başında gelir. İbnü'l-Arabî ve takipçileri bu konuları açıklayan kitaplar telif etmişlerdir. Fazlullah el-Hindî el-Burhanpûrî de önemli eseri et-Tuhfetü'l-mürsele'yi bu amaçla yazmıştır. Sonraki dönemlerde esere birçok şerh yazılmış, bu şekilde eserin bilinirliği artmıştır. XIX. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentinde İbnü'l-Arabî düşünceleri kabul görmüş ve vahdet-i vücûda dair eserler okunmuştur. Bu eserlerden birisi olan et-Tuhfetü'l-Mürsele, Harîrîzâde Kemâleddin Efendi tarafından ilk defa Türkçe tercüme ve şerh edilmiştir. Harîrîzâde Turfetü'l-müstersele ala't-Tuhfeti'l-mürsele olarak isimlendirdiği eserini sâliklerin seyr u sülûklarında yardımcı olması için yazdığını ifade etmiştir. Çalışmamızda bu eseri günümüz Türkçesine çevirerek, içerisindeki önemli konuları açıklamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The Unity of Being (wahdat al wujud) and the stages of Being are the most important issues in Islamic Sûfîzm (mysticism) Ontology. Ibn Arabî and his followers wrote books which explain the information regarding this matter. Fadl Allah al-Hindi al-Burhanpuri wrote his substantial piece el-Tuhfetü'l-mürsele for the same reason. During the following periods, a lot of paraphrases were written for his work so the fame of the book got increased. In the 19 th Century, Ibn Arabi's ideas had been accepted in the Ottoman capital. Book of wahdat al wujud had been read. el-Tuhfet'ül-mürsele which is one of these pieces was first translated into Turkish and paraphrased by the Master Kemâleddin. Harîrîzâde stated that he wrote his book which he named as Turfetü'l-müstersele ala't-Tuhfeti'l-mürsele, in order to help pilgrims with their spiritual journey. In this work, we tried to explain essential issues in the book throught translating it into today's Turkish language.