Harîrîzâde Kemâleddin Efendiˈnin Reşhu Sılâti'l-Enveriyye fî Şerhi Salâtiˈl-Ekberiyye isimli eseri: Metin ve inceleme 65a-131a varak
Harîrîzâde Kemâleddin Effendiˈs Reşhu Silâti'l-Enveriyye fî Şerhi Salâtiˈl-Ekberiyye: Text and analysis 65a-131a pages
- Tez No: 846874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbnü'l-Arabî, Harîrîzâde, Salât-ı Feyziyye, Tasavvuf, Varlık Mertebeleri, Hakîkat-i Muhammediyye, Ibn Arabi, Harîrîzâde, Salât-ı Feyziyye, Sufism, Levels of Existence, Reality of Muhammad
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Hz. Peygamber'e salat etmenin önemi ve gerekliliği naslarda açıkça belirtilmiştir. Bununla birlikte salat eden kişiye verilen müjdeler, Hz. Peygamberle bağ kurmak için yapılan bir ibadet haline gelmesine vesile olmuştur. Sûfiler Hz. Peygamber'e duyulan muhabbetin bir tezahürü olarak salavat metinlerini ezberlemiş hatta vird olarak hayatlarına dâhil etmişlerdir. Aynı zamanda salavatların aslına bağlı kalarak bu metinlere ilaveler yapmış, kendi salavat metinlerini oluşturmuşlardır. Muhyiddîn İbnü'l-Arabî hazretlerinin 'Salât-ı Feyziyye'si de bu metinlerden biridir. Çalışmanın konusu, Harîrîzâde Kemaleddin Efendi tarafından şerh edilen 'Reşhu Sılâti'l-Enveriyye fî Şerhi Salâtiˈl Ekberiyye' isimli eserdir. Bu eser, İbnü'l-Arabî'nin 'Salât-ı Feyziyye'sine dair bir şerhtir. Osmanlı Türkçesi ile kaleme alınan eserin muhtevası varlık, varlık mertebeleri, nûr, Hakîkât-i Muhammediyye, Hz. Peygamber'in mirac yolculuğu, tevhîd, cem-fark gibi konular etrafında şekillenmiştir. Metin inceleme şeklinde hazırladığımız çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde müellifin hayatı, tasavvufi yaşantısı, eserleri ve eserleri üzerine yapılan çalışmalara kısaca değinilmiş, ikinci bölümde mezbûr eserin özellikleri, muhtevası ve kapsadığı konular incelenmiş, üçüncü bölümde eserin transkripsiyonu yapılmış ve dördüncü bölümde ise eserin sadeleştirme metnine yer verilmiştir. Böylece yazma halindeki eseri günümüz Türkçesi'ne latinize ederek istifadenize sunmaya gayret gösterdik.
Özet (Çeviri)
The importance and necessity of sending blessings upon the Prophet Muhammad are clearly stated in the nasas. Additionally, the promises given to those who send blessings have led to it becoming a form of worship to establish a bond with the Prophet. Sufis, as a manifestation of their love and affection for the Prophet, have memorized and incorporated salawat texts into their daily lives as a form of regular practice. At the same time, adhering to the original of the salavats, they made additions to these texts and created their own salavat texts. The 'Salat al-Fawziyya' of His holiness Muhyiddin Ibn al-Arabi is one of these texts. The subject of the study is the work entitled 'Rashu Silati'l-Anwariyya Fi Annotation Salatil Akbariyye', annotated by Harîrîzâde Kemaleddin Efendi. This work is an commentary on Ibn al-Arabi's 'Salat al-Feyziyya'. The content of the work, written in Ottoman Turkish, was shaped around topics such as existence, levels of existence, light, the reality of Muhammad, the Prophet's journey of ascension, monotheism, and unity and distinction. Our study, which we have prepared in the form of a text review, consists of four parts. In the first part, were briefly mentioned the author's, sufi life, works and studies on his Works; in the second part are examined the characteristics, content and topics covered by the mentioned work; in the third part contains the transcription of the text. And in the fourth part is included, the simplification text of the work. Thus, we have made an effort to present the manuscript to your benefits by latinizing it into modern Turkish.