Âgehi'nin Riyâzü'd-Devle adlı eseri (vr. 175b-vr. 204b): Giriş-metin-dizin
Âgehi's historical literary work name as Riyâzu'd-Devle
  1. Tez No: 354108
  2. Yazar: KAILIBINUER AIBAI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Riyazu? d - Devle, Çağatayca, Türk dili, Agehi, Âgehî, Riyâzü'd-devle, Muhammed Rahim Han, Chagatai language, Turkish language
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
15.-20. Yüzyıllar arası Orta Asya? da kullanılan Türk Dili Çağatayca olarak adlandırılır. Bu tarihi Türk lehçesinin ilk dönemi ve o dönemde verilen eserler üzerine yapılan araştırma ve çalışmalar son dönemiyle ilgili çalışmalara göre daha fazladır. Son devri hakkında yapılan çalışmalar yeni yeni artmaya başlamıştır. Bu çalışmada Çağatayca `nın son devirlerine ait Riyazü `d - Devle adlı bir tarih kitabı incelenmiştir. Son dönem önemli yazarlarından olan Agehİ tarafından 19. yüzyılın ilk yarısında yazılmıştır. Rus işgali öncesi Hive hanlığı tarihini anlatan yerli bir kaynak olarak Riyazu? d - Devle, hem dil özellikleri hem de konusu bakımından önemlidir. Çalışmamız Riyazu? d ? Devle ?nin 175b-204b varakları üzerine yapılmıştır. Çalışmada Agehi? nin hayatı, eserleri, edebi kişiliği hakkında bilgi verildikten sonra metnin transkripsiyonu yapılmış, en sonunda da dizin verilmiştir. Bu çalışmayla 19. Yüzyıl Orta Asya Türk tarihi hakkında bilgilerimiz artmış, Çağatayca? nın son dönemiyle ilgili yapılan araştırmalara da katkıda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Chagatai language is an Turkish language which was widely spoken in Central Asia between 15th-20th centuries. Many studies have intensively focused on the first period of this extinct Turkish language, as well as the classic period established and developed by Nevaî. However, research studies on the last period of the Chagatai language is decreasing. This thesis is a language study on the documents of 175b-204b from a historical book named Riyâzü?d-devle, a book consists of 234 documents. This book is written by Âgehî and has been registered in Istanbul University Library of Rare Works with a registration number of T82. This book belongs to the last period specifically the post-classical era of Chagatai Turkish. This thesis consists of four different parts: introduction, analysis, text, and index. In the introduction part, important information about the last period of Chagatai literature, as well as the content and main characters of the book is presented. Then the characteristics of spelling and language are discussed in details in the analysis part. Afterwards, transcription of the text is done. At the end, the alphabetical index of all the words and word groups are given along with their definition. In order to make this report and the original work comparable, the facsimile of the specific part of the work, which establishes the topic of this study, is also presented at the end of this thesis.