Numeric simulation of graundwater contamination
Yeraltı sularında kirliliğin numerik simulasyonu
  1. Tez No: 35423
  2. Yazar: BÜLENT İRFANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN GER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Çevre Mühendisliği, Engineering Sciences, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nümerik Simulasyon, Yeralusuyu Akışı, Akunsal-Difüziv Kirlilik İletimi, Akifer, Sonlu Farklar, Vektör Hacim, Nümerik Difüzyon, Numerical Simulation, Groundwater Flow, Advective-Dispersive Contaminant Transport, Aquifer, Finite Differences, Vector Volume, Numerical Dispersion
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz YERALTI SULARINDA KİRLİLİ?İN NÜMERİK SİMULASYONU ÎRFANO?LU, Bülent Yüksek Lisans Tezi, Mühendislik Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin GER Şubat, 1994, 106 sayfa. Bu çalışmada, sonlu farklar metodu kullanılarak, yeraltı sularındaki kirlilik için bir simulasyon programı geliştirilmiştir. Simulasyon programı C++ bilgisayar diliyle yazılmıştır ve MSDOS işletim sistemi içeren IBM yada benzeri şahsi bilgisayarlarda çalışmaktadır. Simulasyon programı ön çalışma ve ileri çalışma ile desteklenen karakter ve grafik ortamları sağlar. Nümerik modeller, değişik durumlardaki iki-boyuüu yüzeysel yeraltı sistemlerini simule edebilir. Sonlu farklar denklemleri, vektör hacimler kullanılarak türetilmiştir. Yeraltı akış denklemleri ve kirlilik iletim denklemleri ayrı ayrı çözülmüştür. Sonuçlan elde etmek için iteratif değişen yön tekniği ve Gauss elimine metodu kullanılmıştır. Akış denkleminin çözümü önceki araştırmacıların çalışmalarından uyarlanmıştır. Uyarlanan yazılımlara değişebilen ebatlı çözünürlük eklenmiştir. Program, yük ve konsantrasyon dağılımını, hız alanım, yeraltı havzası üzerinde gösterebilmektedir ve değişik çıktı dosyaları seçenekleri ile donatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SIMULATION OF GROUNDWATER CONTAMINATION İRFANO?LU, Bülent M. S. in Engineering Sciences Supervisor: Prof.Dr. Metin GER February, 1994, 106 pages. In this study, finite difference modeling technique is used to develop a simulation program that can be used for groundwater contamination problems. Simulation program is written in C++ programming language and rims in IBM or compatible personal computers having MSDOS operating system Simulation program supplies text and graphic environments supported with useful took for preprocessing and postprocessing. Numerical models are capable of simulating two-dimensional area! aquifer systems with various conditions. Finite difference equations are derived by using vector volumes. Groundwater flow equations and advective-dispersive contaminant transport equations are solved in an uncoupled manner. Iterative alternating direction implicit method is used with Gauss elimination method to obtain solutions. Solution codes for the flow equation are implemented from previous researchers' studies in this field. Variable grid generation is added to the implemented codes. Program is capable of displaying head and concentration distributions, velocity fields on the dicretized aquifer domain and is supplied with various output file options for the solutions.