Bazı Terellia Rob - Des., 1830 (Diptera:Tephritidae) türlerinin spermateka morfolojisi ve sistematik açıdan değerlendirilmesi
The evaluation of spermathecae morphology and systematic on some Terellia Rob-Des., 1830 (Diptera:Tephritidae) species
- Tez No: 354377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Meyve sinekleri, Tephritidae, Terellia, Spermateka, SEM, Fruit flies, Tephritidae, Terellia, Spermathecae, SEM
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma 1999-2013 yılları arasında Türkiye'nin çeşitli illerinden toplanan meyve sineklerinin spermatekal yapılarının morfolojik açıdan değerlendirilmesine dayanmaktadır. Çalışma da Terellia Rob-Des (Diptera: Tephritidae) cinsine ait toplam 11 türün [Terellia colon (Meigen, 1826), T. fuscicornis (Loew,1844), T. gynaecochroma (Herring,1937), T. longicauda (Meigen,1838), T. luteola (Wiedemann, 1830), T. nigripalpis Hendel,1927, T. quadratula (Loew,1869), T. rhapontici Merz,1991, T. ruficauda (Fabricius, 1794), T. serratulae (Linneaus, 1758), T. virens (Loew,1846)] spermateka yapıları taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelendi. Her bir tür için spermateka yapıları açıklanarak türler arasındaki morfolojik farklılıklar ve benzerlikler belirlendi. Çalışma sonucunda T. fuscicornis, T. longicauda, T.luteola, T. nigripalpis, T. ruficauda ve T. serratulae türlerinin genel spermateka bulb yapılarının birbirine benzer yapılara sahip oldukları tespit edildi. T. gynaecochroma ve T. rhapontici'nin spermatekal bulb yapılarının birbirine benzer yapılara sahip oldukları belirlendi. T. virens, T. quadratula ve T. colon türlerinin genel spermateka morfolojilerinin birbirinden farklı olduğu tespit edildi. SEM görüntüleri sonucunda elde edilen benzerlik ve farklılıklar göz önüne alındığında bu çalışmanın daha önce ki sistematik çalışmalarla örtüştüğü görülmüştür. Ayrıca spermatekaların SEM ile çekilen görüntüleri verildi.
Özet (Çeviri)
This study based on the fruit flies species which collected from various provinces of Turkey between 1999 and 2013. In study, spermathecae structures of 11 species [Terellia colon (Meigen, 1826), T. fuscicornis (Loew,1844), T. gynaecochroma (Herring,1937), T. longicauda (Meigen,1838), T. luteola (Wiedemann, 1830), T. nigripalpis Hendel,1927, T. quadratula (Loew,1869), T. rhapontici Merz,1991, T. ruficauda (Fabricius, 1794), T. serratulae (Linneaus, 1758), T. virens (Loew,1846)] belonging to genus Terellia Rob-des (Diptera: Tephritidae) were examined with scanning electron microscopy (SEM). For each species, spermathecae structures were explained, morphological differences and similarities between species were identified. According to the results obtained were compared studied species spermatheca. As a result, similar to each other general spermathecal bulb structures were found in T. fuscicornis, T. longicauda, T.luteola, T. nigripalpis, T. serratulae and T. ruficauda. T. gynaecochroma and T. rhapontici spermathecal structure of bulb is determined to have similar to each other structures. T. virens, T. quadratula and T. colon general spermathecae morphology was found to be different from each other. As a result the similarities and differences of the present study obtained SEM images were found to match with the systematic study which was previously performed. Also the photos of spermatheca taken with by SEM were given.