Kerkük ili içme suyunun fiziksel, kimyasal, biyolojik ve su kirliliği açısından değerlendirilmesi
The evaluation of drinking water about biological, physical, chemical and water pollution in Kirkuk province
  1. Tez No: 354376
  2. Yazar: YAVUZ HAMEED MAHMUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÜTÜK, YRD. DOÇ. DR. TAWOOS MOHAMMED KAMEL AHMED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, Kerkük İli, Çevre, Su Kirliliği, Bakteri, Iraq, Kirkuk, Environment, Water pollution, Bacteria
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada Kerkük ilinin bazı su kalite parametreleri 6 aylık bir süre boyunca çeşitli standart yöntemlerle analiz edildi ve içme suyu kalitesi bakımından değerlendirildi. Çalışmada Kerkük İli arıtma tesisine gelen kaynak su ve arıtmadan sonra çıkan su, 6 ay boyunca şehrin farklı bölgelerine verilen suyun bazı fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri araştırıldı. Çalışma sonucunda klor miktarı bakımından standartların üzerinde ve zaman zaman bulanıklılık değerlerinde yüksek olduğu gözlendi. Su örneklerinde (arıtma tesisine girmeden önce) yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda; toplam mezofil aerob bakteri sayımı, toplam koliform bakteri sayımına göre daha yüksek olduğu tespit edildi, ayrıca toplam koliform bakteri sayımı, fekal koliform bakteri sayımına göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Su örneklerinde (arıtma tesisinden çıkan) yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda; toplam mezofil aerob bakteri sayımı açısından anormal bir değişikliğe rastlanmadı. Ancak toplam koliform bakteri açısından haziran ve temmuz aylarında 5. istasyonunun son bölgesinde anormal olarak tespit edildi. Fekal koliform bakteri yönünden ise temmuz ayında 5. istasyonun son bölgesinde standartlara göre anormal olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Water quality parameters of Kerkuk city were analysed according to various standart methods for six months and evaluation of results was made considering the drinking water quality. Study period includes Kirkuk Province the water before treatment plant (raw water) and the water after treated, the water supplied to different parts of the city for six months, according to some physical, chemical and biological properties were investigated. As a result of residual chlorine it on standard terms and high turbidity values were observed occasionally. The microbiological analysis result of water samples (treatment plant before entering) total mesophilic aerobic bacteria count higher than total coliform bacteria count is found and total coliform bacteria count, higher than fecal coliform bacteria count was found. As a result of microbiological analysis, water samples (resulting from treatment plants) of total mesophilic bacterium count no abnormal changes were observed, but in the total coliform bacteria in the months of June and July to the end of the 5 th station had been identified as abnormal. Also fecal coliform bacteria in July last in the 5 th station were identified as abnormal when compared with standards.