Water quality impact assesment of industrial and residential areas upon the Karasu River
Karasu Nehri üzerindeki endüstriyel ve yerleşim alanlarının su kalitesine etki değerlendirmesi
- Tez No: 35441
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA SİBER ULUATAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Environmental Engineering, Civil Engineering, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Su Kalitesi, Karasu Nehri, Nehir Kirlenmesi, QUAL2E, Matematiksel Model, Kalibrasyon, Doğrulama, Water Qoality» Karasu River, River Pollution, QUAL2E, Mathematical Model, Calibratîon, Verifîcation
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZ KARASU NEHRİ ÜZERİNDEKİ ENDÜSTRİYEL VE YERLEŞİM * ALANLARININ SU KALİTESİNE ETKİ DE?ERLENDİRMESİ ÇAVUŞ05ULLARI, M. Emre Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra Siber ULUATAM Haziran, 1994, 110 sayfa. Bu tezde, Karasu Nehrinin su kalitesi EPA tarafından geliştirilen QUAL2E modeli kullanılarak değerlendirilmiştir. Karasu Nehrinin Su Kalitesi endüstriyel aktivitelerdeki hızlı artış nedeniyle hergün daha da bozulmaktadır. Ayrıca bu çalışmanın amacı, su kalitesi parametrelerinin eldeki veri ile gözlenmesi vasıtasıyla kirlilik azaltma önlemleri ve politikaları oluşturulmasına yardımcı olmaktır. DSİ ve EIE'den temin edilen veriler modelin kalibrasyonu ve doğrulanması ayrıca da gelecek tahminleri için kullanılmıştır Verilerde eksiklik olduğundan regrasyon analizi yardımı ile veriler tamamlanmıştır. Modelin kalibrasyonu ve doğrulaması bir yılda dört mevsim için de yapılmıştır. Kalibrasyon için 1991, doğrulama için ise 1992 verisi kullanılmıştır. Hesaplanan ve gerçek değerler birbirlerine yakın olduğundan, modelin kalibrasyon ve doğrulamasının iyi sonuçlar verdiği görülmüştür. Sonuçta ise iki varsayım durumu incelenmiştir.. Bu durumların sonuçlarından da bazı politika ve önlemler geliştirilmezse, su kalitesi parametrelerinin daha da kötüye gideceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WATER QUALITY IMPACT ASSESSMENT OF INDUSTRIAL AND RESIDENTIAL AREAS UPON THE KARASU RIVER ÇAVUŞO?ULLARI, M. Emre M. S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semra Siber ULU ATAM June, 1994, HOpages. in this study, water quality of the Karasu River was assessed using QUAL2E model, which was developed by EPA. Water quality of the Karasu River is deteriorating everyday because of the high rate of increase in industrial activities. Moreover, the aim of the study was to forecast water quality parameters with available data, to help for developing pollution mitigation measures and policies. Data of DSİ and EIE were used for the calibration and verification of the model and for future predictions. Since there were some missing data, data were completed using regression analysis. The calibration and verification of the model were performed for four seasons in a year. For calibration, 1991 data and for verification 1992 data were used. Both calibration and verification of the model gave good results, because the predicted and real data values were close to each other. Finally, two hypothetical cases were examined. From the results of these cases, it was seen that unless some policies and measures developed, the water quality parameters would go to worse. iii