Network transformations for realization of lumped and distributed filters
Toplu ve dağınık süzgeçlerin gerçekleştirilmesi için devre dönüşümleri
- Tez No: 35440
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süzgeçler, LP-prototipler, toplu elemanlı süzgeçler, dağınık elemanlı süzgeçler, kamalar, eviriciler, paralel bağlaşık hatlar, Kuroda özdeşlikleri, Norton dönüşümleri, Filters, LP-prototypes, lumped element filters, distributed element filters, stubs, inverters, parallel coupled lines, Kuroda identities, Norton transformations
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZ TOPLU VE DA?INIK SÜZGEÇLERİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ İÇİN DEVRE DÖNÜŞÜMLERİ KARAASLAN, MEHMET Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM Eylül, 1994, 172 sayfa. Bu çalışmada, toplu ve dağınık elemanlı süzgeç tasarımı için kişisel bilgisayarlarda çalışabilecek FILPRO adlı bir program geliştirildi. İki ana konuda çalışıldı ve programa işlendi. Birinci konu, standart veya kullanıcı tanımlı alçak geçiren prototip süzgeçlerden, farklı veya aynı sonlandırılmış toplu veya dağınık elemanlı alçak geçiren, yüksek geçiren, bant geçiren ve bant durduran süzgeç tasarımıdır. İkinci konu ise, bazı devre dönüşümlerinin süzgeçlere uygulanmasını içerir. Kullanımı geliştirilen Kuroda, Norton ve Geffe gibi bilinen devre dönüşümlerinin yanısıra, bazı yeni devre eşlenikleri tanıtılmıştır. Paralel bağlantılı hat terminolojisinin büyük bir kısmı işlenmiş, çeşitli tipte simetrik veya asimetrik yapılı paralel bağlantılı hatlar homojen olmayan ortamlarda analiz edilebilir duruma getirilmiştir. Son olarak, bu programla, kitap veya tablo olmaksızın, kullanımı kolay bir bilgisayar ortamında çok çeşitli tipte süzgeç tasarlamak mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NETWORK TRANSFORMATIONS FOR REALIZATION OF LUMPED AND DISTRIBUTED FILTERS KARAASLAN, MEHMET M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM September, 1994, 172 pages. In this thesis, a PC-based computer program (named FILPRO) is developed for designing lumped and distributed element filters. Two main topics have been studied and implemented. The first topic is designing lumped and distributed element, LP-HP-BP-BS filters with equal or unequal terminations from some classical or user-defined LP-prototypes, and the second is the application of some well-known network transformations to filters. Besides well-known network transformations which are also expanded in functionality such as Kuroda, Norton, and Geffe, some novel network modification tools are introduced. A huge portion of parallel coupled line terminology has been covered. It has been made possible to analyze various types of symmetric or asymmetric parallel coupled lines in homogeneous and inhomogeneous media. Lastly, with the program in hand, it is now possible to design a variety of filters in a user-friendly computer environment without the need of filter books and tabular data. Ill