Measurement and source determination of air pollutants in Uludağ National Park
Uludağ Milli Parkı' nda kirletici gaz konsantrasyonlarının ve kaynaklarının belirlenmesi
- Tez No: 35442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Çevre Mühendisliği, Chemistry, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ozon, Azot Oksitler, Kükürt Dioksit, Askıda Katı Madde, Saatlik Değişim, Fotokimyasal Ozon Üretimi, Hava Kirliliği, Kırsal Araziler, Ozone, Nitrogen Oxides, Sulphur Dioxide, Suspended Particle Diurnal Variation, Photochemical Ozone Formation, Rural areas
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye'nin kuzey batısında bulunan Uludağ Milli Park'ında bir hava kirliliği ölçüm istasyonu kurularak, NO, N02, 03, S02 ve AKM (Askıda Katı Madde) konsantrasyonları saatlik olarak mart 1993' ten itibaren ölçülmeye başlandı. Bu kirlecilerin konsantrasyonlarındaki uzun ve kısa vadeli değişimlere bakılarak, kirletici kaynakları belirlenmeye çalışıldı. Yaz aylarında görülen yüksek ozon konsantrasyonu, yüksek güneş akısı ile paralellik göstermektedir. Bu durum fotokimyasal ozon üretiminin varlığını açıkça ortaya koymaktadır.Öğleden sonra saat 1500 civarında N02, S02 ve 03 derişimleri en yüksek değerlerine ulaşmaktadırlar. AKM ise gece en yüksek konsantrasyona ulaşmaktadır. Ozon için öğleden sonra görülen yüksek konsantrasyon, daha az olmakla beraber gecede görülmektedir. Ancak bu tepecik gündüz görülen ozon tepeciği gibi N02 ve S02 ile korelasyon içerisinde değildir. Gece güneş akısı olmadığı için, fotokimyasal ozon üretiminden söz etmek mümkün değildir. Gece görülen bu yüksek ozon konsantrasyonuna Stratosfer'den Tropsfer'e injeksiyon yolu ile geçen ozonun neden olduğu sanılmaktadır. Yapılan ölçümler sunucunda 03, S02 ve N02'nin esas kaynağının Bursa şehri ve istasyon yakınındaki oteller bölgesi olduğu ortaya konulmuştur. Ozon ve ozon üretimini sağlayan NOx(NO ve N02) için diğer bir kaynakta Bursa'yı oteller bölgesine bağlayan yol üzerinde motorlu araçların egsoz gazlarıdır.
Özet (Çeviri)
An air pollution monitoring station was set up at Uludağ Mountain which is located Northwest of Turkey. Hourly measurements of NO, N02, S02, SPM and 03 were done starting from March 1 993. The long and short term trends in the concentrations of measured parameters were investigated to understand sources contributing to the observed concentrations of these pollutants. Higher concentrations of 03 during summer months were consistent with higher photochemical production with increased solar flux. Seasonal patterns observed in other parameters were consistent with their source strengths in different periods of the year. The 03 showed a peak at approximately 3 pm together with S02 and N02. The SPM on the other hand showed different diurnal pattern with maximum concentrations occurring during night hours. The main sources of 03, S02, N02 in the Mt. Uludağ were found to be transport from the Bursa and from a nearby ski resort. The vehicular activities on the road which connects the town of Bursa to the ski resort is also an observable source for the 03 and its precursors, but not for the S02 and SPM. IllHigh concentrations of 03 were observed during night hours. Unlike day time peaks, these peaks were sporadic and did not correlate with the S02 and N02. These night-time Og were suspected to be due to injection from the stratosphere.