Sürdürülebilir otel tasarım örneklerinin performans kriterleri ile karşılaştırılması
Comparison of sustainable hotel design examples using performance indicators
  1. Tez No: 354435
  2. Yazar: DUYGU YUKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, tasarım kriterleri, Turizm, Otel, İç mimari, Sustainability, Design Criteria, Tourism, Hotel, Interior Architecture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Binaların çevre üzerindeki negatif etkileri; sera gazı ve toksik gaz yayılımı günden güne artmaktadır. Sürdürülebilir tasarım prensipleri ile çevre üzerindeki negatif etkiyi azaltmak hedeflenmektedir. Günümüzde turizm sektörünün sürdürülebilir olması için çalışmalara başlanmıştır. Bununla ilgili yönetmelikler, tasarılar gözden geçirilmektedir. Bu konudaki bilinç ve duyarlılığı arttırmak için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Sürdürülebilir turizm bağlamında, çevreye duyarlı yaklaşımlar ile binalar üretilerek, sürdürülebilirliğin sağlanması temel sorumluluklar içinde yerini almaktadır. Bu çalışmada, öncelikle sürdürülebilir bir otel tasarımındaki problemler, literatür araştırması sayesinde, belirlenmiştir. Tez kapsamında, sürdürülebilir otel yapımına yönelik olarak kriterler belirlenerek, yaklaşımlar geliştirerek dünya ülkeleri üzerinde çevre koruma bilincine duyarlı tasarlanmış otel örnekleri incelenmiş ve elde edilen bulgular derlenmiştir. Çalışmanın amacı, otel yapılarında, malzeme seçimi, verimli enerji tasarımı, su tüketimi, etkili iç mekân hava kalitesi sağlanması, verimli gün ışığı kullanımı, yapısal form ve atık yönetimi gibi yedi tasarım başlığı adı altında toplanan sürdürülebilir tasarım kriterlerinin örnekler üzerinden incelenmesi, akış şemalarının hazırlanması ve aralarında karşılaştırma yapılmasıdır. Bu tez, otel yapılarının tasarımına katkı sağlayabilecek kaynak niteliğinde bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Negative effects of the buildings on the environment such as emission of the greenhouse gas and the toxic gas increases from day to day. It is aimed to reduce these kinds of negative effects on the environment with the aid of sustainable design criterions. In the present day, numerous studies related to the sustainability of tourism sector have been started. All the regulations and the legislations concerned with these issues are reviewed. In the meanwhile, in order to raise the consciousness and the mental capacity of the people about this issue, quite numbers of studies are carried out. In the context of sustainable tourism, maintaining the sustainability by constructing the buildings with the approaches that are sensitive to environment, take the place of basis responsibilities. In this study, first of all, in order to obtain sustainable hotel design, literature reviews have been accomplished and using these data, designation problems related to hotel design have also been specified. In content of this thesis, criterions with respect to the sustainable hotel design have been determined and in the meantime concerned approaches have been developed. At the same time wide range of samples of the hotel designed with the intention of eco-friendly and also sensitive to consciousness of protection of the environment have been investigated and the findings have been compiled properly. As part of the aim of this study, wide range of hotel samples have been examined and prepared the flow charts and also compared each other?s in terms of the seven sustainable design criterions including choice of the suitable materials, productive energy design, water consumption, ensuring the effective air condition in the interior site of the hotels, use of day light effectively, structural form and the management of contaminants. However this study will contribute all the hotel structures and is the sample for design studies in Turkey and also considered as the source study in literature.