Synthesis of bismaleimide based structural polymers and their characterization
Bismaleimidlere dayanan yapısal polimerlerin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 35443
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aromatik bismaleimidler, zincir uzanımı, ısısal özellikler, sayısal-ortalama molekül ağırlıkları, yüzey özellikleri, temas açısı, Aromatic bismaleimides, chain extension, thermal properties, number-average molecular weights, surface properties, contact angle. Science
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZ BİSMALEİMİDLERE DAYANAN YAPISAL POLİMERLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU YERLİKAYA, Zekeriya Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI Haziran, 1994, 63 Sayfa Aromatik bismaleimidler ve bismaleimidlere dayanan yapısal polimerler yüksek sıcaklık dayanıklılıkları, yapışkan özelliklere sahip olmaları ve ağ yapısı meydana getirirken yan ürün oluşturmamaları gibi nedenlerle yapısal polimerler arasında en cazip sınıflardan birisini oluştururlar. Özellikle uzay teknolojisinde elyafla sağlamlaştırılmış kompozitlerde matris elemanları olarak kullanılmaları sonucu dikkatleri üzerlerine çekmişlerdir. Bismaleimidler çapraz bağlanma yoğunluklarının çok yüksek olmaları yüzünden kırılgandırlar. Bu sorunu ortadan kaldırmak için, bismaleimidin yapısını değiştirerek veya bismaleimid ve diamin karışımının çözeltide veya eriyikte kopolimerleşmesi sonucu çapraz bağlar arasındaki molekül ağırlığının arttırılması yoluna gidilmiştir.Bu çalışmada bismaleimidler, N,N-dimetilformamid içinde aromatik diamin ve maleik anhidritten başlıyarak, devamında oluşan ara ürün olan bismaleamik asitin asetik anhidrit ve sodyum asetatla imidleşmesi sonucu hazırlanmışlardır. Bismaleimidle kapatılmış-zinciri uzatılmış polimerler, m-kresol içinde aromatik bismaleimide (3 mol) aromatik diamin ve/veya tiyoüre (2 mol) eklemek suretiyle hazırlanmışlardır. Hazırlanan bismaleimid monomerlerinin ve reçinelerin yapıları FTIR ve proton NMR ile karakterize edilmişlerdir. Reçinelerin sayısal- ortalama molekül ağırlıkları KRİOSKOPİ ile saptanmıştır. Monomerlerin ve reçinelerin ısısal özellikleri DSC, TGA ve DTA ile incelenmiştir. Elyafla sağlamlaştırılmış polimer matris kompozitlerinde, elyaf ile matris arasındaki uyumu anlamak için reçinelerin yüzey karakterizasyonu da gereklidir. Onun için tavlanmış polimerlerin yüzeyleri yüzey enerji unsurlarına (asit, baz ve apolar), göre karakterize edilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF BISMALEIMIDE BASED STRUCTURAL POLYMERS AND THEIR CHARACTERIZATION YERLİKAYA, Zekeriya M.S. In Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI June, 1994, 63 pages Bismaleimides and bismaleimide based structural polymers are one of the most attractive classes of polymers because of their high thermal stability, good adhesive properties and ability to form network structures without loss of volatiles. They have attracted much attention as matrix resin for fiber-reinforced composites, especially in aerospace technology. Bismaleimides, however, are very brittle due to their very high crosslink densities. In order to overcome this problem, the molecular weigth between the crosslinks can be increased by modifying the structure of bismaleimide or by copolymerization of bismaleimides and diamines either in solution or in melt. In this study a series of bismaleimides are synthesized starting from aromatic diamine and maleic anhydride in N.N-dimethylformamide fallowing the imidization of intermediate bismaleamic acid in the presence 111of sodium acetate and acetic anhydride. Bismaleimide capped-chain extended resins are prepared through Michael addition reaction from bismaleimide (3 mol) and aromatic diamine and/or thiourea (2 mol) in tri cresol. The structure of bismaleimide monomers and the resins are characterized by FTIR and proton NMR, number-average molecular weigths of the resins are determined by CRYOSCOPY, thermal properties of monomers and the resins are investigated by DSC, TGA and DTA. In fiber-reinforced polymer matrix composites, in order to understand the compatibility between the matrix and the fibers, surface characterization of the polymer matrix is also required. The surface properties of the resins, therefore, are also characterized in terms of their surface energy components such as acid, base and non-polar interactions.