Gerze tavuk ırkında Mx geni polimorfizminin PCR-RFLP yöntemi ile moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization of Mx gene polymorphism in gerze chicken breed by PCR-RFLP method
- Tez No: 354463
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Gerze tavuğu, Mx geni, PCR-RFLP, Dirençli allel, Gerze chicken, Mx gene, PCR-RFLP, Resistant allele
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Kanatlılar ve memeliler de dahil bir çok organizmada bulunan Mx proteinlerinin çeşitli virüslerin replikasyonlarını inhibe ederek antiviral aktivite gösterdikleri bildirilmektedir. Yapılan bu çalışmada Gerze İlçe Tarım Müdürlüğü bünyesinde koruma altında tutulan Gerze ırkı popülasyona ait 43 örnek ile Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nden alınan 50 Saf hat genotipin dirençlilik ile ilgili olduğu bildirilen NE-F2&R2/R ve NE-F2&R2/S markör lokuslarında RsaI ve SspI restriksiyon enzimleri ile Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Restriksiyon parçası uzunluk polimorfizmi (PCR-RFLP) yöntemi ile allelik frekans durumları incelenmiştir. Gerze tavuk ırkı popülasyonunda virüse dirençliliği ifade eden allelin (Mx+) allel frekansı %98, hassasiyeti ifade eden allelin (Mx-) allel frekansı %2 olarak tespit edilmiştir. Saf hat popülasyonunda ise virüse dirençliliği ifade eden allelin (Mx+) allel frekansı %52, hassasiyeti ifade eden allelin (Mx-) allel frekansı %48 olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda incelenen Gerze ırkı popülasyonun tavuklarda dayanıklık ıslahı çalışmalarında kullanılabilecek değerli bir kaynak olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mx proteins, found in many organisms including birds and mammals, are reported to show antiviral activity by inhibiting replication of various viruses. In the present study, 43 samples of conserved Gerze chicken from Gerze District Directorate of Agriculture and 50 samples of pure lines from Ankara Poultry Research Institute were examined for determining of allelic frequencies of reported as a marker loci related to resistance“NE-F2 & R2 / R”and“NE-F2 & R2 / S”using RsaI and SspI restriction endonucleases by Polymerase Chain Reaction-Restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) method. Allele frequencies of resistant (Mx+) and sensitive allele (Mx-) has been found to be 98% and 2% in Gerze chicken breed population respectively. Virus resistant allele (Mx+) was of 52% and sensitive allele (Mx-) frequency was 48% in the pure line population. As a result of the study, Gerze chicken breed population was concluded as a valuable resource that could be used for disease resistance in chicken breeding.