Bicriteria scheduling of unit processing time jobs on a single machine
Birim işlem zamanlı işlerin tek makinada iki ölçütlü çizelgelenmesi
- Tez No: 35455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA KONDAKÇI KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İki ölçütlü Çizelgeleme, Tek Makina, Birim İşlem Zamanı, Lagrange Gevşetme Metodu, Bicriteria Scheduling, Single Machine, Unit Processing Time, Lagrangean Relaxation Technique
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, son zamanlarda literatürde sık karşılaşılan çalışmalardan olan, tek makinada iki ölçütlü çizelgeleme problemleri ile uğraşılmıştır. Bütün işlerin birim işlem zamanlı olduğu özel bir durum düşünülmüştür. Problemin yapısı her biri iki ölçütlü altı değişik problem üzerinde çalışılarak incelenmiştir. İlk olarak bütün etkin çözümler üretilmiştir. Problemlerin çözümünde lagrangean gevşetme metodu kullanılmıştır. Daha sonra Köksalan'a ait (1993) sezgisel bir yöntem problemlere uygulanmıştır. İşlemsel sonuçlar sunulmuştur
Özet (Çeviri)
This study deals with bicriteria scheduling problems on a single machine which is frequently encountered in studies of recent origin. A special case in which all jobs have unit processing time is considered. Problem environment is analyzed by studying six different problem sets each having two criteria. We generated all efficient solutions. The lagrangean relaxation method is used in problem solving stage. We applied the heuristic developed by Köksalan (1993) for bicriteria problems, to our problems. Computational results are presented.