Short-term hydrothermal coordination by using multi-pass dynamic programming with successive approximation
Ardıl yaklaşımlı ve çoklu geçişli dinamik programlama metodu kullanarak kısa dönem hidrotermik koordinasyon
- Tez No: 35456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrotermik Koordinasyon, Dinamik Programlama, ardıl yaklaşım, Optimal Planlama, Hydrothermal Coordination, Dynamic Programming, Successive approximation, Optimal Scheduling
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezde ardıl yaklaşımlı ve çoklu geçişli dinamik programlama metodu kullanarak hidrotermik koordinasyon sağlanmıştır. Bu çerçevede, hidrolik ve termik santral modelleri ve kısıtlılıkları dikkate alınarak fortran dilinde hidrotermik koordinasyon programı yazılmıştır. Örnek çalışma olarak da daha önce litaratürde çözülmüş problemler çözülmüştür. Sonuçlar göstermiştirv ki bu meot çok güvenilir ve yeterlidir. Ayrıca 19.7.1993 tarihindeki Türkiye'nin yük talebi ve işletme şartları dikkate alınarak tipik bir termik santrale göre 11 adet hidrolik santralin üretimi planlanmıştır. Bu çalışmalardan da görüleceği gibi ardıl yaklaşımlı ve çoklu geçişli dinamik programlama metodu hidrotermik koordinasyon için çok uygundur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, hydrothermal coordination is obtained by using multi-pass dynamic programming with successive approximation. To reach this objective, a fortran program is coded considering hydroulic and thermal plant models and constraints. As a case study, the solved problems in the literature are tested. The results show that this mentioned method is very reliable and efficient for hydrothermal coordination. Moreover regarding to the actual Turkish load demand and operational conditions of dated 19.7.1993, production of 11 hydro plants of TEK is scheduled according to a typical thermal plant. From these studies, one can draw the conclusion that multi-pass dynamic programming with successive approximation is highly suitable for hydrothermal coordination.