Computer-aided planning and design of manufacturing simulation experiments
Üretim benzetim deneylerinin bilgisayar destekli planlama ve tasarım
- Tez No: 35457
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR NEVİN ÖZDEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üretim Benzetim Deneyleri, Deney Tasarımı, Bilgi Bazlı Sistemler, Manufacturing Simulation Experiments, Design of Experiments, Knowledge Based Systems
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Benzetimin üretim sistemlerinin incelenmesinde önemli bir araç olmasıyla, deney tasarımı konuları daha dikkat çekmeğe başlamıştır. Uygun deney yapmanın önemi benzetim ile ilgili literatürde vurgulanmasına karşılık, bu konu birçok benzetim çalışmasında ihmal edilmiştir. Bunun ana nedeni benzetim deneylerinin tasarımı ve analizinin geleneksel benzetim çıktı analizi metotlarına yakınlık kadar olasılık, istatistik ve deney tasarımı metodolojisinde uzmanlık istemesidir. Bu çalışma benzetim deneylerinin planlama ve tasarım işlemlerinin yapısını kurmağı denemekte ve tecrübesiz kullanıcı yada analiste deney tasarımı konusunda yardımcı olacak bir bilgi bazlı sistem önermektedir. Önerilen sistem kullanıcının benzetim modelini kullanma amaçlarını temel alarak kullanıcıyı önce belli basamaklardan geçirir, sonrada probleme en uygun tasarımı önerir.
Özet (Çeviri)
As simulation has become one of the major tools in studying discrete manufacturing systems, the experimental design issues have started to receive much attention. Although the importance of proper experimentation is often emphasized in the literature on discrete event simulation, it is neglected in most simulation studies. The main reason for this is that the design and analysis of simulation experiments requires expertise in probability, statistics, and experimental design methodology as well as familiarity with the traditional simulation output analysis methods. This study tries to structure the process of planning and designing simulation experiments and proposes a knowledge based system that assists the inexperienced user or analyst in the experimental design. The proposed system first takes the analyst through a number of planning steps based on the user's goals of simulation, and then suggests the most appropriate design.