Ticaret Meslek Liseleri Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programında ön görülen yeterliliklerin sektör ihtiyacını karşılama düzeyi: İstanbul ili Fatih ilçesi örneği
A research on determining how much the qualitificaitons of the students of the Office Management and Secretary-ship Department in the Vocational Trade High Schools meet the needs of the sector:The case of Fatih district of İstanbul
- Tez No: 354631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN ÇİL KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yeterlilik, Teknolojiyi Kullanma Düzeyi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Ticaret Meslek Liseleri, Bilgisayar, Hukuk Sekreterliği, Ticaret Sekreterliği, Yönetici Asistanlığı, Qualification, Level of the Usage of Technology, OfficeManagement and Secretary-ship, Vocational Trade High Schools, Computer, Legal Secretary, Trade Secretary, Executive assistant
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, Ticaret Meslek Liselerinin Büro Yönetimi ve Sekreterlik programlarında okuyan öğrencilerin yeterliliklerinin sektör ihtiyacını karşılama düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, İstanbul İli Fatih İlçesindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Ticaret Meslek Liseleri çalışmanın uygulama alanı olmuştur. Bu liselerdeki Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programları'nda okuyan öğrencilerin staj yaptığı işletmelerin yöneticileri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmada evrenin tümüne ulaşılması hedeflendiğinden örneklem alınmamıştır. Araştırmada problemi açıklamaya yönelik olarak Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programları'nda okuyan öğrencilerin çalıştığı 63 iş yeri yöneticilerinin kazandırdığı yeterliliklerin düzeyleri, anket sorularına verilen cevaplardan elde edilen verilerle analiz edilmiştir. Araştırmada öğrencilerin yeterlilikleri ve bu yeterliliklerin sektör ihtiyacını karşılama düzeyi incelenmiştir. Öğrencilerin öğrendiklerini uyguladıkları iş yeri yöneticileri, sorumlu müdürler ile anket yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS 20.0 (Statistical Packagefort he Social Sciences) programı ile yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda iş yeri yöneticilerinin demografik özellikler ile büro yönetimi ve sekreterlik bölümü mezunu öğrencilerden beklentileri ve bunları karşılama düzeyi araştırılmıştır. Yöneticilerin ankette belirtilen yeterliklere ilişkin algılamalarında genel puanlar ve tüm alt boyutlarda aritmetik ortalamaların madde sayısına bölündüğünde katılıyorum düzeyinde olduğu görülmüştür. Yöneticilerin cinsiyetlerine, yaşlarına, görev durumuna, hizmet süresine, çalıştıkları sektör durumuna göre gruplar arasında anlamlı farklılık görülmezken eğitim durumlarına göre sonucunda grupların aritmetik ortalamaları arasındaki farklılık büro işleri ve kişisel beceriler alt boyutunda anlamlı bulunurken toplam ölçek ve teknik beceriler alt boyutlarında anlamlı bulunmamıştır. Ortaöğretim mezunu olan yöneticilerin öğrencileri daha nitelikli olarak algıladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aimed at determining the level of the qualifications of Office Management and Secretary-ship Department in the Vocational Trade High Schools students' meeting the needs of the sector. This study was held in the Vocational Trade High Schools of the Ministry of National Education in Fatih district of İstanbul. The managers of the students' internship institutions participated in this study. All the managers of the internship institutions of the Office Management and Secretary-ship Department in the Vocational Trade High Schools students in the Fatih district were aimed to participated in the study, sampling model was not used. Through questionnaires, the data were collected from 63 institution managers to evaluate the level of the students quıalifications. In the study, the qualifications of the students and these qualifications' meeting the needs of the sector were analyzed. Questionnaires were applied to the managers of the corporation or institutions where the students practice what they learn in the schools. The collected data were analyzed with the help of SPSS 20.0 (Statistical Package for the Social Sciences).As a result of the study, the demographics information of the managers and the expectations of the graduated students and the level of meeting these needs were investigated. When analyzed, it was seen that the answers of the managers to the questions were generally“agree”. According to the managers' gender, age, work experience, position, sector, there was not a meaningful difference in the result. However, according to their education level , there was a small difference concerning their office management work and individual abilities; but , it was seen that this was also not a meaningful difference when analyzed. It was declared that the managers graduated from secondary schools were evaluated their students more qualified.