İŞKUR tarafından düzenlenen mesleki eğitim kurslarının kursiyerlerin bireysel kariyer planlamalarına katkısı hakkındaki kursiyerlerin görüşleri
Trainees' views about contribution to individual career plans training courses which are organized by employment organisation
- Tez No: 354648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, mesleki eğitim, kariyer, bireysel kariye, örgütsel kariyer, Education, professional education, career, career planning
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yeni kariyer yaklaşımlarının ortaya çıkmasıyla birlikte, İşgörenlerle işlerin doğru biçimde eşleştirilmesi İşgörenlerin istihdamı ve yeni bilgi ve beceri kazanarak gelişmeleri önemli bir kariyer faaliyeti olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye İş Kurumu tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere Mesleki eğitim kursları düzenlenmektedir. Çalışmamızda, İŞKUR meslek edindirme kurslarına katılan kursiyerler üzerinde bireysel kariyer planı oluşturmada bu kursların sağladığı katkı analiz edilmiştir. Birinci bölümde; mesleki eğitim kavramı ve İŞKUR'un düzenlediği meslek kursları incelenmiştir. İkinci bölümde; kariyer ve bireysel kariyer planlama ile ilgili kavramlar belirtilmiştir. Ayrıca kariyer kavramı, kariyer kavramının gelişimi, bireysel kariyer planlama aşamaları da incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise İŞKUR meslek edindirme kurslarının kursiyerlerin bireysel kariyer planlamalarına katkısı üzerine bir araştırma yapılmış, bulgu ve sonuçları belirtilmiştir. Verilerin analizi aşamasında öncelikle değişkenlere ilişkin betimsel istatistiklere (minimum, maksimum, ortalama, standart sapma) ve maddelere ilişkin frekans ve yüzde değerlere yer verilmiştir. İŞKUR Meslek Edinme Kurslarına katılan kursiyerlerin demografik özelliklerine göre bireysel kariyer planlama düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amacıyla normal dağılım gösteren verilerde ilişkisiz ölçümlerde t testi, normal dağılım göstermeyen verilerde Mann Whitney U testi ile Kruskall Wallis testi hesaplanmış ve sonuçlar tablolaştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Being matched workers with jobs truly; worker's accession and developing thereby getting new knowledge and ability come out as an important career activity as soon as new career approaches come out. Training courses are be arranged by Turkish Employment Organization so that accession can be protected and transferred, the employed and professional qualifications can be improved, unemployment can be decreased and groups that they involve special policy can be redounded to labor market. Help that these courses provided had been analyzed in our studying in order to create on individual career planning trainees who attended to Turkish employment organization vocational courses. Occupational training concept and training courses that Turkish employment organization arranges have been analyzed in the first part. Career and concepts with individual career planning have been indicated in the second part. Moreover, improvement of career concept, individual career planning degrees has been analyzed. And a study have been made about help of Turkish employment organization vocational courses, trainees, individual career planning; suggestions whose evidence and results are revealed in the third part. At the analysis stage of study, statistical properties of the variables (minimum, maximum, mean and standard deviation) are determined. Frequency and percentage of the answers given to the survey statements are also indicated. Trainees of Turkish Employment Organization vocational courses are analyzed to determine their personal career planning levels are deviate or not. For that purpose, t test was calculated for normally distributed, Mann Whitney U and Kruskall Wallis tests were calculated for not normally distributed data.