Object recognition and localization with ultrasonic imaging in robotics applications
Robot uygulamalarında ultrasonik görüntüleme ile nesne tanıma ve yerleştirme
  1. Tez No: 35465
  2. Yazar: HASAN KIRAĞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ERSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robotik, ultrasonik algılama, görüntü işleme, nesne tanıma, Robotics, ultrasonic sensing, image processing, object recognition
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
öz ROBOT UYGULAMALARINDA ULTRASONİK GÖRÜNTÜLEME İLE NESNE TANIMA VE YERLEŞTİRME KIRA?I, Hasan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Ve Elektronik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın ERSAK. Şubat 1994, 165 sayfa Bu tez çalışmasının amacı ultrasonik görüntüleme tekniği ile saydam olmayan ortamlarda nesne tanınması ve yerinin belirlenmesidir. Ultrasonik darbe-yansima uzaklık ölçümü tekniği ile iki boyutlu çalışma alanının topoğrafik bir görüntüsü elde edilir. Elde edilen görüntü, özelliklerin bulunabilmesi için işlenmektedir. Görüntü eşiklenerek iki seviyeli görüntü elde edilir, ve gürültüleri temizlenir. Algılamada yalnızca nesnelerin kenar eğrileri kullanıldığı için nesne içi ayrıntılar bölge belirleme tekniği kullanılarak yok edilir. Son olarak kenar eğrileri elde edilir. Nesne modellemesinde, özellik olarak nesne kenarlarına ait değişken olmayan momentkombinasyonları ve nesne imzası olarak adlandırılan fonksiyonlar kullanılmaktadır. Nesnelerin tanınmasında ve yerlerinin bulunmasında modellemeye dayanan yöntemler kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OBJECT RECOGNITION AND LOCALIZATION WITH ULTRASONIC IMAGING IN ROBOTICS APPLICATIONS KIRA?I, Hasan M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aydxn ERSAK February 1994, 165 pages The objective of this project is to perform object recognition and localization in an opaque environment using the ultrasonic imaging techniques. Using ultrasonic pulse-echo distance measurement technique and scanning two dimensional work space a topographic map of the environment is obtained. Then the images obtained upon -scanning are processed to be put in a suitable form for feature extraction. The image is thresholded and converted into a binary image. The binary image is smoothed to eliminate noise. Since only the outermost boundary of the object is used in recognition the inner cavities are removed by a labeling process. Finally, boundary curves are obtained by applying the edge detection procedure. The selected features are some combinations mof.the moment invariants and the signature function of the boundary curve. A model based recognition procedure is used in recognition and localization based on the minimum distance criteria, and string matching respectively.