Gas-particle and gas-only flow in the nozzles of solid propellant rocket engines
Katı yakıtlı roket motorlu lülesinde gaz-parçacık ve yalnızca gaz akışı
  1. Tez No: 35466
  2. Yazar: REZA PANAHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. HALUK AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lüle akışı, Gaz- Parçacık akışı, Sadece Gaz akışı, Sabit geri kalma analizi, Karakteristik metod, Nozzle Flow, Gas-particle flow, Gas-only flow, Constant Lag Analysis, Method of Characteristics. Science
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ KATI YAKITLI ROKET MOTORU LÜLESİNDE GAZ-PARÇACIK VE YALNIZCA GAZ AKİS I PANAHI, Reza Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Haluk AKSEL ocak, 1994, 130 sayfa. Roket lülelerinde, gaz-parçacık ve yalnızca gaz akışı incelenmiştir. Sesaltı hız alanı, bir boyutlu kuyu akışı kullanılarak modellenmiştir. Ses civan akış alanı sabit kinetik ve termal geri kalış kabul edilerek bulunmuş tur. Sesüstü hız alanı çözümünde karakteristik metodu kullanılmıştır. Ana denklemler ve bunlara bağlı karakteristik denklemler elde edilmiş ve sayısal çözümleri tartışılmıştır. Sesaltı, ses civan, ve sesüstü çözümleri bir FORTRAN-77 bilgisayar yazılımında birleştirilerek, yanma hücresi şartlarının ve lüle geometrisinin, lüle performansına olan etkileri incelenmiştir. Gaz-parçacık akışı için yapılan çözümün sonuçlan yanlızca gaz akışı için elde edilen sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GAS-PARTICLE AND GAS-ONLY FLOW IN THE NOZZLES OF SOLID PROPELLANT ROCKET ENGINES PANAHI, Reza M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Haluk AKSEL January, 1994, 130 pages Gas-particle and gas-only flow in rocket nozzles is investigated. Subsonic flow field is approximated by one-dimensional sink flow. The transonic flow field is determined by assuming the constant kinetic and thermal lags. Method of characteristics is used for the solution of the supersonic flow field. The governing equations and related characteristic equations are derived and the numerical solution of these equations is discussed. The subsonic, transonic, and supersonic solutions are integrated into a computer code in FORTRAN-77 so that the effect of combustion chamber conditions and the nozzle contour on the nozzle performance can be determined. The results of the calculation for the gas-particle flow is compared with those of the gas-only flow. m