The Development of glass ceramics from central Anatolian basalts
Orta Anadolu basaltlarından cam seramiklerin oluşturulması
- Tez No: 35464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basalt, Basalt Glass, Basalt Glass-Ceramic
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz ORTA ANADOLU BAZALTLARINDAN CAM-SERAMİKLERİN OLUŞTURULMASI C AVC AR, Melike Mihran Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi Asst Prof. Dr. Abdullah ÖZTÜRK Temmuz, 1994, 107 sayfa. Orta Anadolu bazalt kayalarından cam-seramik malzemeler oluşturulabilirliği araştırılmıştır. Bazalt 1350°C'de eritildi ve ardından cam oluşturması için laboratuvar koşulları altında oda sıcaklığına soğutulmuştur. Cam numuneler, çekirdeklenme için 700°C'de 1/2 ile 4 saate kadar ve kristal büyümesi için de 850°C ile 1000°C sıcaklıkları arasında 1/2 ile 2 saate kadar farklı ısıl işlem programlarına tabi tutulmuştur. Basalt ramının kristallenme davranışı DTA ve dilatometre kullanılarak çalışılmıştır. Kristal fazlar ve mikroyapısal değişimler X- ışınlan difraksiyon analizi, optik ve tarama elektron mikroskopları kullanarak araştırılmıştır. Isıl işlem sonucunda oluşturulan cam-seramik klinopiroksen kristalleri ile birlikte kanoif, periklas, Tschermak molekülü içermektedir. Isıl işlem pmgramiTmı oluşan fazlan etkilemediği fakat bu fazların oluşum şekillerini etkilediği bulunmuştur. Bazalt cam ve cam-seramik malzemelerin özelliklerindeki değişimleri görebilmek için yoğunluk, mikrosertlik ve kimyasal dayanım çalışmaları yapılmıştır.Anahtar Kelime : Bazalt, Bazalt Cam, Bazalt Cam-Seramik Bilimsel Dalı Sayısal Koda : 604.01.03 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT OF GLASS-CERAMICS FROM CENTRAL ANATOLIAN BASALTS CAVCAR, Melike Mfhran MS. in Metallurgical Engineering Supervisor: AssL Prof. Dr. Abdullah ÖZTÛRK Jury, 1994, 107 pages Ability of formation a glass-ceramic material from the Central Anatolian basalt rode is investigated. Basalt was melted at 1350°C and subsequently cooled to room temperature at the laboratory conditions to form glass. Glass samples were heat treated for nucleation at 700°C for 1/2 to 4 hours and for the growth of crystals at the temperature range of 850°C-1000°C for 1/2 to 2 hours. Crystallization behaviour of basalt glass was studied using DTA and a dilatometer. Crystalline phases and microstructural changes were studied using X-ray diffraction analysis, optic and scanning electron microscopies. Glass-ceramic obtained after heat treatment contains clinopyroxene crystals with kanoite, periclase, Tschermak's molecule. Heat treatment schedule did not affect the phases present but, affected the type of occurrence of these phases. Density, microhardness and chemical durability studies were done to see the changes in the properties of the basalt glass and glass-ceramic materials. in