İstanbul ilindeki gümüş işlemeciliği
Silver processing in İstanbul
- Tez No: 354651
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA GÜLER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Kuyumculuk, gümüş eşya, takı tasarım, el sanatları, Kapalıçarşı, Jewellery, silver ware, jewelry desing, handicrafts, Grand Bazaar
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Bu araştırmanın amacı; İstanbul ilinde yer alan el sanatları çerçevesinde tamamına yakını Kapalıçarşı ve çevresinde bulunan ilgili atölyelerde gümüş eşya işleme sanatının üretim teknikleri, üretilen ürün türleri, geçmişteki ve günümüzdeki durumu ile üretim yapan ustaların niteliklerini incelemektir. Bu araştırmada, İstanbul Kapalıçarşı civarındaki hanlarda özellikle çoğunluğu Kalcılar Han ve Büyük Yeni Han'da olmak üzere gümüş eşya üretimin de kullanılan üretim teknikleri, kullanılan araç-gereçler, üretilen ürünler ve üretimi yapan ustalıkların nitelikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Gümüş eşya işlemeciliği ile üretilen ürünler incelenmiş, fotoğraflanmış ve bunlardan 100 tanesi seçilerek özelliklerine dair bilgi formları oluşturulmuştur. Aynı şekilde üretim teknikleri, kullanılan araç-gereçler, tespit edilerek fotoğraflarla desteklenmiştir. Gümüş eşya işlemeciliği ile ilgili araştırmanın alt amaçlarına ilişkin verileri toplamak üzere 33 sorudan oluşan görüşme formu hazırlanmış, hazırlanan form 102 ustaya uygulanmış, formu ile elde edilen bulgular değerlendirilmiş; ustaların demografik özellikleri, meslek bilgileri, çalışma koşulları, ürünlerin pazarlama durumları ve sağlık sorunları belirlenmiştir. Araştırma kapsamında gümüş eşya ürünlerden esinlenilerek 10 adet özgün gümüş eşya tasarımı hazırlanmıştır. Bu tasarımlardan seçilen gümüş tabakanın yapım aşamaları (analizi) yapılarak ürün oluşturulmuştur. Araştırma kapsamındaki elde edilen tüm veriler değerlendirilerek sonuçta bir araya getirilmiş, gerekli görülen noktalara çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study, almost all within the framework of the Grand Bazaar in Istanbul and around the handicraft workshops on the art manufacturing techniques silver ware handling, the types of products produced, to examine the characteristics of the masters past and present status of production. In this research, especially the majority of the inns near Grand Bazaar in Istanbul and the Büyük Yeni Han, Kalcilar Han silver items produced in the manufacturing techniques used in production, are used as tools, manufactured products and manufacturing attributes are determined proficiencies. Products with silver embroidery examined, photographed and information on the characteristics of these 100 were chosen and created forms. In the same way manufacturing techniques, tools and equipment's, identified and supported by photographs. For the purposes of the research related to processing silver sub-structured questionnaire of 33 questions designed to collect the data, the prepared form 102 master applied, reviewed the findings obtained with the form; masters demographic characteristics, occupational information, working conditions and health problems in the marketing of products situations determined. 10 pieces of silver ware products inspired by the original scope of the research design was prepared silver. This design of the construction of the silver layer of the selected (analysis) is formed by making the product. Ultimately included in the study were combined evaluation of all the data obtained, the necessary solutions will be presented in the city.