Yazma stratejileri öğretiminin Türkçe öğretmenliği birinci sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım başarısı ve yazma kaygısına etkisi
The effect of teaching writing strategies on Turkish Language Teaching Department fresman students' writing achievement and writing apprehension
  1. Tez No: 354652
  2. Yazar: ERSOY TOPUZKANAMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Eğitimi, Yazma Eğitimi, Yazma Kaygısı, Yazma Başarısı, Strateji Öğretimi, Öğretmen Yetiştirme, Turkish Language Teaching, Writing Education, Writing Apprehension, Writing Achievement, Strategy Insruction, Teacher Trainin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu araştırmanın amacı, yazma stratejileri eğitiminin Türkçe öğretmenliği 1. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım başarılarına ve yazma kaygılarına olan etkisi ile öğrencilerin strateji eğitimi konusundaki görüşlerini belirlemektir. Bu araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte uygulandığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda, yazma stratejileri öğretiminin öğretmen adaylarının yazma becerileri üzerindeki etkisini tespit etmek için, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desene başvurulmuştur. Araştırmada yarı deneysel desen kullanıldığından dolayı evren ve örneklem seçilmemiş, bunun yerine çalışma grupları alınıp grupların eşitliği üzerinde durulmuştur. Araştırmanın nitel boyutunda ise görüşme tekniğinden faydalanılmıştır. Kontrol grubu 18 kız, 6 erkek olmak üzere toplam 24 kişiden, deney grubu ise 21 kız, 5 erkek olmak üzere toplam 26 kişiden oluşmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler deney grubundan 25 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ölçme aracı olarak Yazma Kaygısı Ölçeği ve Yazılı Anlatım Değerlendirme Ölçeği, görüşmeler içinse Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda deney grubu öğrencilerinin yazma başarısı ön test ve son test puanları arasında son test lehine, yazma kaygısı ön test ve son test puanları arasında ön test lehine anlamlı farklılık olduğu, kontrol grubu öğrencilerinin yazma başarısı ve yazma kaygısı ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Deney grubuyla yapılan görüşmelerde de öğrencilerin eğitim süreciyle ilgili büyük oranda olumlu görüş bildirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the effect of writing strategies instruction on Turkish Language Teaching Department freshmen's writing achievement and writing apprehension and students' view on strategy training. In this study the mixed method that implements both quantitative and qualitative methods was used. In quantitative dimension, the pretest-posttest control group design was used to identify the effect of writing strategies instruction on freshmen's writing achievement and writing apprehension. As the quasi-experimental design was used in the study, population and sample was not defined. Instead, sample groups were taken based on the equality of the groups. In qualitative dimension, the interview technique was used. The control group consisted of 18 girls and 6 boys, totally 24 students whereas the experimental group included 21 girls and 5 boys, totally 26 students. Semi-structured interviews were conducted with 19 students in experimental group. In the study, writing apprehension scale and written expression evaluation scale were used as measurement devices. Semi-structured interview form was used for the interviews. At the end of the study, it was concluded that writing strategies instruction enhances writing achievement and decreases the writing apprehension of the experimental group while the scores of pretest and posttest of the control group were not significantly changed. In the interviews, it was seen that the students have mostly positive views about the process of training.