Görsel sanatlar öğretmen adaylarının ilköğretim okulları öğrencilerine sanatsal düzenleme ilkelerinin öğretimine yönelik öğretim materyali tasarım süreçleri
Education material design processes of visual arts candidate teachers for elementary school students
- Tez No: 354650
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA BİLİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Materyal Tasarımı, Sanatsal Düzenleme İlkeleri, Bilişsel, Üst Bilişsel, Duyuşsal, Devinişsel, İşbirlikli Öğrenme, art education, material design, artistic principles, cognitive, metacognitive, affective, motional, cooperative learning
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 568
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim görsel sanatlar öğretmenlerinin ihtiyaç duydukları öğretim materyallerini belirlemek, belirlenen öğretim materyallerini tasarlayan öğretmen adaylarının materyal tasarım süreçlerini incelemektir. Çalışma grubu Bolu ili ilköğretim okullarından beş görsel sanatlar öğretmeni ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Öğretmenliği Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı dersini alan öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırma görsel sanatlar alanında öğretim materyaline ilişkin ihtiyaç belirleme ve ihtiyaçlar doğrultusunda öğretimi planlama, öğretim materyali tasarlama, verilerin analizi ve yorumlanması aşamalarından oluşmaktadır. Araştırmada nitel veri toplama ve çözümleme yöntemleri kullanılmış, veriler görüşme, gözlem ve doküman incelemesi yoluyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler N Vivo 7 paket programında içerik analizi, betimsel analiz ve doküman analiziyle çözümlenmiş, bulgular model ve tablolar halinde gösterilmiştir. Araştırmada ihtiyaç analizine ilişkin; Görsel Sanatlar öğretmenlerinin perspektif öğretimi, desen öğretimi, sanat eleştirisi, sanat tarihi öğretimi, müze eğitimi ve sanatsal düzenleme eleman ve ilkeleri ile ilgili konularda öğretim materyallerine ihtiyaç duydukları bulunmuştur. Öğretim materyali ve tasarım süreçlerinde işbirlikli öğrenme çalışmalarının öğrenenlerin bilişsel, üst bilişsel, duyuşsal ve devinişsel becerilerinin gelişmesinde etkili olduğu, öğrenme ortamında; öğrenenlerin sosyal beceriler geliştirdikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the education materials that the visual arts teachers of elementary education need and to examine the material design process of teacher candidates who develope these teaching materials. The study group is consist of 5 visual arts teachers from various elementary schools in Bolu county and students who attend Teaching Technologies and Material Design class at Abant İzzet Baysal University Education Faculty Department of Fine Arts Education, Art and Craft Teaching. This study includes the phases of determining needs about teaching materials in visual arts field and planning teaching process according to these needs, designing teaching materials, analysing and interpretating the datas. Qualitative data collecting and analysing methods were used in this study, datas were collected by conversation, observation and document survey methods. Datas were solved by content analysis, descriptive analysis and document analaysis in N Vivo 7 package programme, then the finding are presented as models and graphics. About the need analysis; visual arts teachers need teaching materials about subjects such as teaching perspective, figure drawing, art criticism, art history, museum education, principles for artistic composition, The cooperative learning processes are effective on developing cognitive, metacognitive, affective and psychomotor skills. İn addition in learning environment; the learners develop social skills are the conclusions .