Effects of coatings on shelf-life and quality attributes of fruits
Kaplama maddelerinin meyvelerin raf ömrü ve kalite faktörleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 35467
  2. Yazar: SERVET GÜLÜM ŞÜMNÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT BAYINDIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaplama maddesi, Meyve, Raf ömrü, Coating, Fruit, Shelf-life
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZ KAPLAMA MADDELERİNİN MEYVELERİN RAF ÖMRÜ VE KALÎTE FAKTÖRLERİ ÜZERİNE ETKİSİ ŞÜMNÜ, SERVET GÜLÜM Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent Bayındırlı Ocak, 1994, 140 sayfa Bu çalışmada, kaplama maddelerinin elma, armut ve kayısıların raf ömrü, depo sonrası raf ömrü ve kalitesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Analiz edilen kalite faktörleri; meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi, solunum hızı, titrasyon asitliği, pH, suda çözünür kuru madde, askorbik asit, ağırlık kaybı, kül, mineral madde miktarı ve tat analizleridir. Birinci çalışmada değişik Semperfresh konsantrasyonları (%0.5 w/v'den büyük), hasattan hemen sonra kaplanan Amasya elmalarının sertlik, ağırlık, vitamin, suda çözünür kuru madde ve asitlik değişim hızlarının yavaşlatılmasında etkili olmuştur. vikinci çalışmada Amasya elmaları depodan sonra FomesaTM, Semperfresh ve Jonfresh kaplama maddeleriyle kaplandıklarında, kaplı elmalarda ağırlık kaybı, askorbik asit kaybı, sertlik kaybı ve solunum hızı yavaşladı. Üçüncü çalışmada depo sonrası değişik Semperfresh konsantrasyonları ve Jonfresh ile kaplanan Ankara armutlarında renk, askorbik asit, sertlik, titrasyon asitliği ve çözünür kuru madde kontrol armutlara oranla daha iyi korunmuştur. TM Dördüncü çalışmada, Semperfresh konsantrasyonları olgunken kaplanan kayısıların kalitedeki değişimlerini azaltmakta etkili olmadı. Ama kayısılar ham iken kaplandıklarında %1 ve %1.5'lık konsantrasyonlar solunum hızını, ağırlık kaybını, sertlik, titrasyon asitliği, pH, çözünür kuru madde değişimini yavaşlatmakta etkili oldu. Son çalışmada sertlik, ağırlık ve askorbik asit kaybı, elma ve armutlar için geliştirilmiş Shewart grafikleri oluşturmak için uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF COATINGS ON SHELF-LIFE AND QUALITY ATTRIBUTES OF FRUITS ŞÜMNÜ, SERVET GÜLÜM M.S. in Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Bayındır lı January, 1994, 140 pages In this research, effects of coatings on shelf life, post storage life and quality of apples, pears and apricots were studied. The quality parameters analyzed were firmness, skin colour, respiration rate, titratable acidity, pH, soluble solids, ascorbic acid, weight loss, minerals, ash and taste. TM In the first study, different Semperfresh concentrations (more than 0.5%) were effective for reduction of the rate of firmness loss, weight loss, vitamin loss and the change of soluble solids and acidity of Amasya apples coated just after harvest. In the second study, when Amasya apples were coated after 111cold storage with Fomesa, Jonfresh and Semperfresh fruit coatings, treated apples showed a reduction in the rate of weight loss, ascorbic acid loss, firmness loss and respiration rate. In the third study, pears coated after cold storage with different concentrations of Semperfresh and Jonfresh had better colour, firmness, ascorbic acid content, titratable acidity, soluble solid retention than control pears. In the next study Semperfresh concentrations were not efficient to reduce the quality changes of ripe coated apricots. However 1.0% and 1.5% concentrations were efficient to reduce the rate of respiration, weight, firmness, colour, soluble solid, titratable acidity, ascorbic acid and pH changes of mature coated apricots. In the final study, loss of firmness, weight and ascorbic acid were found as the appropriate quality factors to construct modified Shewart charts for the storage of apples and pears.