Coğrafya öğretiminde disiplinlerarası ders işlenişinin başarıya etkisinin değerlendirilmesi
Assessing the impact of the lesson process interdisciplinary teaching success of geography
- Tez No: 354668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET KARABAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Disipliner Yaklaşım, Coğrafya Öğretimi, Disiplinlerarası Yaklaşım, Disciplinary Approach, Geopraphy Teaching, Interdisciplinary Approach
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırmanın amacı, disiplinlerarası öğretimin, coğrafya dersi işlenişindeki etkisini değerlendirmektir. Araştırma, durum desenli olup nitel bir araştırmadır. Araştırmada, ders öğretmeninin gözlem notları, gözlemci öğretmen notları ve öğrencilerin yansıtma yazılarından elde edilen bilgilerle, verilerin çeşitliliği sağlanarak, elde edilen verilerin geçerlik ve güvenirliğinin arttırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2012-2013 eğitim öğretim yılında, Ankara ilinde yer alan, Özel Atlantik Ahmet Ulusoy Sosyal Bilimler Lisesi 11-A sınıfında öğrenim gören 14 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama, haftada iki ders saati olmak üzere, toplam 16 hafta sürmüştür. Disiplinlerarası yaklaşıma uygun nitelikte olabilecek, Coğrafya Dersi Öğretim Programındaki kazanımların seçimi ve seçilen bu kazanımların nasıl işleneceği planlanmış ve bu plana göre ders işlenmiştir. Veri kaynaklarından elde edilen bilgiler, kazanımlar kapsamında belirlenen konu başlıkları altında bir araya getirilmiştir. Elde edilen verilerin, öncelikle betimsel analizi yapılmış, daha sonra içerik analizi yapılarak olaylar arasında ilişkilendirmeler yapılmış ve çeşitli bulgulara ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin farklı disiplinlerden faydalanarak bilgileri bir bütün halinde öğrenmede başarılı oldukları, problemin kaynağına inerek çeşitli bakış açısı geliştirdikleri, ders içinde etkin oldukları, grupça ürettikleri ürünleri sunarken çok iyi organize oldukları gözlemlenmiştir. Ayrıca, yapılan uygulamalarda, öğrencilerin öğrendikleri bilgileri günlük hayata transfer etmede başarılı oldukları gibi önemli bulgulara da ulaşılmıştır. Yine ders öğretmeni de, ders sırasında ve ders sonunda aldığı gözlem notlarına bakıldığında, dersin disiplinlerarası yaklaşıma uygun işlenmesinin, Coğrafya Dersi Öğretim Programındaki kazanımların elde edilmesinde ve kalıcı öğrenmeye önemli katkılar sağladığını belirtmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında, coğrafya dersinde, disiplinlerarası yaklaşımla ilgili ilerde yapılabilecek araştırmalar için çeşitli önerilerlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research, interdisciplinary teaching, geography lesson was to evaluate the effects of processing. The research is a qualitative research the situation is pattern. In this research, observation notes of subject teacher, teacher's notes and student observers with the data obtained from the reflection essay, intended to ensure diversity, increasing the reliability and validity of the data obtained is studied. Sample of the research, in the 2012-2013 academic year, in the province of Ankara, Ahmet Ulusoy private Atlantic School of Social Sciences 11-A class of 14 students studying in the form. Application, including two class hours per week, took a total of 16 weeks. Interdisciplinary approach may be appropriate qualified, the choice of the gains in Geography Lesson Teaching Curriculum and chosen and planned how to handle these gains was taught according to this plan. The information obtained from data sources, benefits determined under the topics covered were combined. The obtained data, primarily descriptive analysis was conducted and then by content analysis made associations between events and various conclusions are reached. According to the results, students from different disciplines utilizing information as a whole in learning to be successful, source of the problem by scrolling to the various perspectives have developed, within the course to be effective, a whole bunch of products they produce while so well organized that they have been observed. Also, in the application, in which students learn to transfer information to be successful in daily life as they have been achieved through significant findings. Again, the course teacher also, during the course and end of the course taken observation notes are concerned, the course interdisciplinary approach suitable to be processed, Geography Language Teaching Curriculum its gains in the obtaining the permanent learning contributed significantly submitted that. In taking findings obtained from the research, in geography lesson, interdisciplinary approach to research can be done in the future about the various Recommendations have been made.