Başlangıç düzeyi özengen gitar öğretiminde Aydıntan ve Cracknell metotlarının kullanımına yönelik karşılaştırmalı bir çalışma ve bir model önerisi
A comparative study to teach guitar to amateur beginners using Cracknell and Aydintan methods and a model proposition
- Tez No: 354667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELİR TECİMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik Gitar Eğitimi, Gitar Metodu, Müziksel Performans Ölçme, Education of Classical Guitar, Guitar Method, Measurement of Musical Performance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırma başlangıç düzeyindeki öğrencilere gitar çalma becerisi kazandırılmasını hedefleyen Ziya Aydıntan'ın“Gitar Metodu I”ve Debbie Cracknell'in“Enjoy Playing The Guitar Book I”isimli metot kitaplarının etkililik düzeyini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma deneysel bir çalışmadır. Bu araştırmanın çalışma grubunu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan iki özel lisede öğrenim görmekte olan, on kişilik 9. ve 10. Sınıf öğrencileri (Lise 1. ve 2. Sınıf öğrencileri) oluşturmaktadır. Bu gruplar tesadüfi örneklem yoluyla belirlenmiştir. Bu amaçla belirtilen her iki liseden gitar çalmayı bilmeyen, gönüllü olarak yetenek düzeylerine göre seçilen, beşer kişiden oluşan iki adet çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu gruplardan birine“Gitar Metodu I”isimli metot kitabıyla, diğerine ise“Enjoy Playing The Guitar Book I”isimli metot kitabıyla 28 hafta süreyle gitar çalma becerisi kazandırılmıştır. İki çalışma grubuyla haftalık her biri 45 dakikadan oluşan iki ders yapılmıştır. Araştırma kapsamında yapılan 28 haftalık derslerde, literatür taraması ile belirlenen ve öğretilen konu-becerileri kapsayan altı adet performans eseri belirlenmiştir. Belirli aralıklarla bu performans eserleri öğrencilere çaldırılmış ve performanslar video ile kaydedilmiştir. Bu performansları değerlendirmek için Akçay (2011) tarafından“Gitar Eğitiminde Performans Ölçeği Geliştirme Çalışması”isimli araştırma kapsamında geliştirilen gitar performans dereceleme ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler Mann Whitney U testi uygulanarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında öğrencilere çaldırılan performans eserlerine ilişkin olarak: 1. Temel davranışlar boyutunda anlamlı bir fark olmadığı, 2. Teknik davranışlar boyutunda anlamlı bir fark olmadığı, 3. Müzikal etki ve yorumlama alt boyutunda anlamlı bir fark olmadığı, 4. Toplam puan yönünden de her iki grup arasında anlamlı bir fark olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla öğretim faaliyetinin başarı düzeyini belirleyen unsurun sadece doğru öğretim materyalleri olmadığı, bunun yanında bireyin bu çalgıya yönelik ilgisi, motivasyon düzeyi, eğitim süresi, öğretimin niteliği vb. etkenlerin de en az materyal kadar önemli olduğu söylenebilir. Ayrıca bu araştırmadan elde edilen verilere dayalı olarak özengen gitar eğitimi verilen kurum ve kuruluşlarda kullanılmak üzere“Özengenlere Yönelik Klasik Gitar Öğretim Programı Model Önerisi”geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this investigation was to determine the effectiveness of the“Guitar Method- I”by Ziya Aydıntan and“Enjoy Playing The Guitar Book- I”methods by Debbie Cracknell. Two test groups were formed consisted of 10 students who didn't know how to play guitar. The researcher has given guitar lessons to each group using above mentioned method books for twenty-eight weeks. The lessons for each group were ninety minutes per week. While the first group was taught“Guitar Method- I”by Ziya Aydıntan, the outher group was taught“Enjoy Playing The Guitar Book- I”methods by Debbie Cracknell. At the end of the lessons a guitar performance scale, developed by Akçay (2011), was used to measure the student achievements. The data was analized by using Mann Whitney U Test . In this study, it was concluded that based on the selected pieces ; 1. there wasn't significant difference of basic behaviour, 2. there wasn't significant difference of technical behaviour, 3. there wasn't significant difference of musical effect and interpretation , 4. there wasn't significant difference of total point according to Mann Whitney U Test. Based on the finding of this research it may be concluded that factor of achivement of guitar education is determined not only guitar methods but also motivation, talent and training period.