Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programının etkinliğinin belirlenmesi
The efficiency determination of Information Tecnologies Formatter Teachers Training Programme of the Ministry of National Education
  1. Tez No: 354669
  2. Yazar: MELAHAT NİGAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAMİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Eğitim Bakanlığı, Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmeni, Mail Zinciri, Geliştirici Eğitim, Ministry of National Education, Information Tecnologies Formatter Teachers (ITFT), Mail Chain, Developer Training
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programının etkin olarak uygulanıp uygulanmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde görev yapan 572 Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmeni (BİTEFÖ) arasından Eğitimi Programına katılan 214 BİTEFÖ oluşturmaktadır. Araştırmada evrenin tamamına ulaşılmış ancak anket 170 kişi tarafından cevaplandırılmıştır. Veri toplama aracı olarak 9 demografik, 52 likert tipi ve 1 tane de açık uçlu sorudan oluşan anket kullanılmıştır. Anketler Ankara BİTEFÖ arasında haberleşme amacıyla kullanılan mail zinciri yardımıyla uygulanmış, elde edilen verilerin analizi ise ilgili istatistiksel paket program ile yapılmıştır. Katılımcıların eğitim programını son derece faydalı bulduğu, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirdiği, eğitim süresi ve içerik açısından yeterli olmadığı, görevli personel sayısının yeterli olduğu, yeterli uygulama yapıldığı, eğitim sonucunda verilen konuların çoğunda yeterli bilgiye sahip oldukları sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğretmenlerin BİTEFÖ Eğitimi Programının değerlendirildiği ifadelere ilişkin görüşlerinin cinsiyetlerine, görev yaptıkları okul türüne, mesleki kıdemlerine, branşlarına göre farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. 26-31 yaş aralığında bulunan ve lisansüstü eğitim düzeyine sahip öğretmenlerin BİTEFÖ Eğitimi Programına bağlı ifadelerde görüşlerinin daha olumsuz bir eğilim gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde eğitimlerin düzenlenme zamanlarıyla ilgili katılımcı görüşlerinin alınması, eğitim süresinin uzatılması, eğitim sonrasında da kendilerini geliştirmeleri ve bilgi paylaşımı yapabilmeleri için geliştirici eğitimler, kurs ve seminerler düzenlenmesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this survey is to determine if the Information Tecnologies Formatter Teachers (ITFT) programme hold out by the Ministry of National Education has been carried out efficiently. In this survey figurative scanning method has been used. The population of this survey has been formed by 214 the Information Tecnologies Formatter Teachers (ITFT) who participated to this programme out of 572 Information Tecnologies Formatter Teachers (ITFT) employ in Ankara. In this survey it has been reached all the population but the questionare has been answered just by 170 teachers. As the data collector, 9 demographic, 52 likert, 1 open-ended Question have been used. The questionare has been held by the help of mail chain among the Information Tecnologies Formatter Teachers (ITFT) work in Ankara and the result data has been analyzed by the sufficient statistics programme. Participants have accepted that the training programme is very beneficial, improving about the professional knowledge and skills, not sufficient enough in the duration and content, sufficient enough in the number of the staff on duty, carrying out enough practice in addition at the end of the training they could have had enough knowledge among the content.The teachers opnions of assesting the Information Tecnologies Formatter Teachers (ITFT) programme have not varied by the gender, the type of school, the proffessional priority and the department. It has been found out that the teachers between 26-31 age who got a mastar degree have had negative diction on the Information Tecnologies Formatter Teachers (ITFT) programme.According to the results of the acquired data, it has been come through that it is needed to organize developer trainings, courses and seminars to take the view of the participants about the duration and time of the programme, to improve themselves and also to share data after the training.