E-Devlet uygulaması ve muhasebe mesleği açısından bir değerlendirme
A review of e-Goverment practices in terms of accounting
  1. Tez No: 354681
  2. Yazar: CANDAN GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ÖZERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: e-Dönüşüm, e-Devlet, Muhasebe Mesleği, e-Transformation, e-Government, Accounting Profession
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
e-Devlet uygulamasına geçiş kamu anlayışının ve hizmet süreçlerinin yeniden yapılandırılması anlamına gelmektedir. Türkiye'de e-devlet uygulamaları muhasebe mesleği açısından 1198 yılında, VEDOP projesi kapsamında hayata geçirilmiştir. Bu araştırmanın amacı, e-Devlet uygulamalarının muhasebe mesleği açısından amaçlara uygunluğunun belirlenmesidir. Araştırmanın evrenini ASMMMO' na kayıtlı SMMM' ler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrenden tesadüfü olarak seçilen 204 meslek mensubu oluşturmaktadır. Araştırmada literatür taraması kütüphanelerden ve internet ortamından yapılmış, veri toplama aracı olarak ise anket geliştirilmiştir. Araştırmada anketler yüz yüze görüşme yoluyla uygulanmış, ankette toplanan veriler ise yüzde ve frekans tablolarına dönüştürülerek yorumlanmıştır. Araştırma sonunda, e-devletin bilişim alt yapısının yeterli bulunmadığı ve e-devletin muhasebe mesleği açısından tam olarak tamamlanmayarak otomasyonun sağlanamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Transition to e-Government means reconstruction of public understanding and public service processes. Application of e-government practices in accounting started in 1998 as part of VEDOP project.The purpose of this study is to evaluate compliance of e-government practices with accounting profession. The universe of the study consists of certified public accountants registered to ASMMMO. Research sample of 204 professionals are selected randomly from this universe. Libraries and Internet are used as main sources of literature research, and questionnaires are developed as means of data collection. Questionnaires are administered by face-to-face interviews, and results are interpreted by translation of collected data into percentage (%) and frequency tables. This study concluded that IT infrastructure of e-Government is not sufficient and half-finished, and as a result of this there are problems experienced in the full automation of processes of accounting profession in e-Government.