Okul ve öğretmen içerikli sinema filmlerinin öğretmen adaylarının eleştirel yansıtma becerileri ve pedagojik inançları üzerine etkisi
The effect of school and teacher themed movies on pre-service teachers' critical reflection skills and pedagogical beliefs
- Tez No: 354680
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenliği, Pedagojik İnanç, Eleştirel Yansıtma, Sinema, Alımlama, Primary Teaching, Pedagogical Beliefs, Critical Reflection, Movies, Perception
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Eğitimde kalite farklı boyutlarıyla ve eğitim sistemini bütüncül kılan farklı unsurlar üzerinden tartışılması gereken çok yönlü bir konudur. Geleceğin öğretmen yetiştirme süreci düşünüldüğünde yapılması gereken çok şey olduğu ve şimdiden önlem almak gerektiği görülmektedir. Sınıf öğretmeni yetiştirme açısından durum ele alındığında öğretmen yetiştirme sürecinde kuramsal bilginin aktarılmasına ağırlık verildiği, uygulamaya ve özellikle öğretmen adaylarının karşılaşmaları muhtemel durumlara hazırlıklarının yetersiz kaldığı görülmektedir. Kuram ve uygulama arasındaki bu boşluğun mesleğin ilk yıllarında öğretmen adaylarının“gerçeklik şoku”yaşamalarına neden olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte sınıf öğretmeni öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik olarak bir takım inançlara sahip oldukları ve bu inançların gerçek mesleki deneyimlerini şekillendirdiği düşünülmektedir. Dolayısıyla öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik inançlarının, gerçek mesleki deneyimlerini şekillendirdiği ve kuramsal bilgi ile gerçek deneyimler arasındaki uyumsuzluğun bir takım problemler yaşamalarına neden olduğu düşünülmektedir. Öğretmen adaylarının kuramsal bilgi ile gerçek deneyimleri arasındaki uyumsuzluğu ortadan kaldırmanın önemli olduğu görülmektedir. Bu noktada eleştirel yansıtma becerisine sahip öğretmen adaylarının; bildiklerinin farkında olmaları, bildikleri ile yaptıkları arasındaki farkın farkında olmaları, değişimin farkına vararak buna uyum sağlamaları ve kendi teorilerini geliştirebilmeleri gibi becerilere sahip olmaları ile bu sorunun üstesinden gelebilecekleri düşünülmektedir. Bu noktada öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik inançlarının göz önünde bulundurulması gerektiği düşünülmektedir. İnançlara sıkı şekilde bağlı öğretmen adaylarının fikirleri üzerine düşünme ve sorgulama gibi davranışları benimsemeyebilecekleri ifade edilmektedir. Bu bağlamda filmlerin bireyler üzerindeki etkisinden hareketle okul ve öğretmen içerikli sinema filmlerinin öğretmen yetiştirme sürecinde bir örnek olay olarak ele alınıp, filmlerin öğretmen adayları tarafından eleştirel yansıtma süreci içerisinde değerlendirilmesinin sorunun üstesinden geleceği düşünülmektedir. Bu araştırmada okul ve öğretmen içerikli sinema filmlerinin öğretmen adaylarının eleştirel yansıtma becerileri ve pedagojik inançları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada sinema filmlerinin pedagojik açıdan analizi ile öğretmen adaylarının filmi alımlama biçimleri tespit edilmiştir. Bununla birlikte film izletimi beraberinde gerçekleştirilen“Eleştirel Yansıtma Uygulaması”ile öğretmen adaylarının eleştirel yansıtma becerilerindeki ve pedagojik inançlarındaki değişim tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma 2012-2013 öğretim yılı içerisinde Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim gören 3 ve 4. Sınıf öğrencilerinden 73 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Nicel ve nitel yaklaşımların bir arada ele alındığı araştırma sürecinde verilerin elde edilmesinde Sofo ve Kendall (1995) tarafından geliştirilen“Eleştirel Yansıtma Öz Değerlendirme Ölçeği (EYÖDÖ)”ile Fives (2005) tarafından geliştirilen“Pedagojik İnanç Görüşme Formu”,“Öğretmenlik Yeteneğinin Kaynağına İlişkin İnanç Ölçeği (ÖYKİ)”ve“Öğretmenlerin Bilmesi Gerekenler Ölçeği (ÖBİGÖ)”uyarlanarak kullanılmıştır. Bununla birlikte araştırmacı tarafından geliştirilen“Eleştirel Takım Uygulaması Odak Takım Görüşme Formu”ve“Meta Takım Gözlem Formu”ile veriler elde edilmiştir. Araştırma sürecinde okul ve öğretmen içerikli sinema filmleri izletimi ardından Sofo (1995) tarafından geliştirilen“Takımlarla Eleştirel Yansıtma Stratejisi”uygulamasından uyarlanan Eleştirel Yansıtma Uygulaması (EYU)" gerçekleştirilmiştir. Araştırma sürecinden elde edilen nitel verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yaklaşımı ile Stuart Hall (2003) tarafından geliştirilen kodlama-kod açımı modeli benimsenmiştir. Nicel verilerin analizinde ise t-testi, tek yönlü varyans analizi ile Mann Whitney-U testlerinden yararlanılmıştır. Gerçekleştirilen araştırma ile okul ve öğretmen içerikli sinema filmlerinin öğretmen adayları tarafından müzakereci bir okuma biçimi ile alımlandığı, filmlerin beraberinde gerçekleştirilen EYU süreci ile öğretmen adaylarının kendilerine yönelik değerlendirmeleri ve yansıtma yapmalarına yönelik sorulardan hareketle eleştirel yansıtma bağlamında düşünce ürettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu sürecin bütün olarak öğretmen adaylarının pedagojik inançları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Quality in education and training system is a multi-faceted issue that needs to be discussed in several dimensions over the different elements that make the education system integrated. Considering the future teacher training process, it is seen that there is a lot to do and take action in advance is required. Thinking of the situation in terms of primary teacher training it is observed that transfer of theoretical knowledge is especially focused in the process of primary teacher training, but practice and , in particular, the preparation of the teachers to the situations that are likely to be encountered are insufficient. This gap between theory and practice in the early years of the profession of preservice teachers is thought to cause“reality shock”in their lives. However it is considered that the candidates of the primary school teacher have some beliefs towards the teaching profession and these beliefs shape their real professional experiences. Therefore, It is thought that the preservice teachers' beliefs towards the teaching profession shape their real professional experience and the inconsistency between the real-world experiences and theoretical knowledge causes them to live a number of problems. It seems to be important to eliminate the inconsistency between theoretical knowledge and the actual experiences of the preservice teachers. At this point, preservice teachers having the ability of critical reflection, can overcome this problem by having some skills such as being aware of what they know, being conscious of the difference between what they know and what they do, adapting to the changes by realizing them, and developing their own theories. At this point again, it is thought that preservice teachers' beliefs towards the teaching profession should be taken into consideration. It is expressed that preservice teachers tightly tied to the beliefs don't adopt the behaviours such as thinking over the ideas and questioning. In this regard, by considering the impact of films on individuals, the movies about the school and teacher should be taken as a case study in the process of teacher training and the evaluation of the films in the process of critical reflection by preservice teachers is believed to overcome the problem. In this study, the impact of movies about the school and teacher on the preservice teachers' critical reflection skills and pedagogical beliefs was investigated. In this research, with the pedagogical analysis of the movies, the forms of film reception of the preservice teachers have been identified. However, with the“Critical Reflection Application”carried out along with film screening, it has been aimed to determime the changes in preservice teachers' pedagogical beliefs and critical reflection skills. For this purpose, this research was conducted with 73 primary teaching students of fourth grade in the Division of Primary School Teaching in Gazi University, Faculty of Education in the academic year 2012-2013. In this research process dealing with both the qualitative and quantitative approaches,“Critical Reflection Self-Assessment Questionnaire (EYÖDÖ)”developed by Sofo and Kendall (1995), the“Pedagogical Faith Interview Form”On the Source of Teaching Ability Belief Scale (ÖYKİ)“and”Teachers Need to Know Scale (Obigo) developed by Fives (2005)“ are used to acquire data by being adapted. However, the data are acquired with the ”Critical Tool App Focus Team Interview Form“ and ”Meta Team Observation Form“ developed by the researcher. In this research process, firstly movies about the school and teacher are watched and then Critical Reflection Application (EYU) adapted from ”Critical Reflection Strategies with Teams" developed by Sofo (1995) is carried out. For the analysis of the qualitative data acquired from the research process, content analysis approach and the encoding-decoding model developed by Stuart Hall are adopted. For the Quantitative analysis of the data, t-test, anova and the Mann-Whitney-U tests are used. With this research, it has been observed that the movies are received by the preservice teachers with the negotiated positon. With the EYU process conducted along with the films, it has been concluded that the preservice teachers have generated ideas in the context of critical reflection with reference to the questions for reflection and evaluation of themselves. This whole process has been found to be effective on teachers' pedagogical beliefs.