Marka ve patent başvurularında bulunan firmaların diğer firmalardan farklılıkları ve kurumsal yönetim uygulamaları
Differences between firms that submit trademark – patent applications and the others, corporate governance practices
- Tez No: 354703
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHA KARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fikri Mülkiyet Hakları, İnovasyon, Kurumsal Yönetim, Marka, Patent, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Lojistik Regresyon, Intellectual Property Rights, Innovation, Corporate Governance, Trademark, Patent, İstanbul Stock Exchange, Logistic Regression
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yeni fikirlerin ticari yarara dönüştürülmesi süreci olarak tanımlanan inovasyon kavramı, işletmelerin rekabet ortamında en çok ihtiyaç duydukları araçları olmaya başlamıştır. Firmanın karını ve değerini artırmada çok önemli bir rolü olduğu anlaşılan inovasyonu etkileyen faktörler konusunda yapılan çalışmalarda inovasyon göstergesi olarak farklı değişkenler kullanılmıştır. Bu çalışmada inovasyonun göstergesi olarak fikri mülkiyet haklarından marka ve patentin kullanılıp kullanılamayacağı ve marka ve patent verileri ışığında İMKB (yeni ismi ile Borsa İstanbul)'da işlem gören firmalardan marka ve patent başvurusu yapan firmalar ile diğer firmaların farklarının neler olduğu lojistik regresyon modeli kullanılarak açıklanmaya çalışılmıştır. İMKB'de işlem gören 234 adet firmanın finansal ve kurumsal yönetim verileriyle yapılan araştırma sonucu, marka ve patentin inovasyonun bir göstergesi olarak alınabileceği aynı zamanda halka açıklık oranı diğerlerine nazaran daha düşük ve aktif değeri daha yüksek olan firmaların daha çok başvuru yaptığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of innovation, defined as the process of transformation of new ideas into commercial profit, has become one of the most needed tools for the businesses in the competition environment. A number of different variables have been employed as innovation indicators at the studies on factors, affecting innovation which has proved to have a vital role for the enhancement of a firm's profits and value. The objectives of this study have been questing whether intellectual property rights such as trademark and patent could be utilized as an indicator of innovation and also explaining the differences of firms that submit trademark and patent applications from the other firms, traded at the Istanbul Stock Exchange (Borsa Istanbul) via the logistic regression model. As a result of the investigation that has been conducted with the financial and corporate governance data of 234 firms, traded at the Istanbul Stock Exchange, it has been concluded that trademark and patent could be considered as an indicator of innovation and the firms which have less free float rate compared to others and also have higher asset value, tend to submit more applications.