Cazda akor yürüyüşleri tarihi
History of jazz chord progressions
- Tez No: 354722
- Danışmanlar: DR. AHU KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Chord Progressions, jazz harmony, jazz styles
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, caz akor yürüyüşleri tarihsel bir perspektiften ele alınmış; erken dönem cazla serbest caz arasındaki stiller incelenerek bu stillerde akor yürüyüşlerinin geçirdiği değişimler araştırılmıştır. Önceleri caz doğaçlamaları için armonik zemin olarak kullanılan akor yürüyüşleri, zaman içinde önemli değişimler geçirmiş ve yeni anlamlar kazanmıştır. Çalışmada; bebop stiline dek popüler şarkıların akor yürüyüşleri üzerine doğaçlama yapılırken, bebopla birlikte bu akor yürüyüşlerini çeşitlendirmek amacıyla yeni yöntemler geliştirildiği ve bebop sonrası çoğu caz stilinde bu yöntemlerin uygulandığı; serbest cazda ise, akor yürüyüşlerinin doğaçlamaya zemin yaratan anlayıştan bütünüyle farklı bir boyut kazandığı görülmüştür. Anahtar Sözcükler :Akor yürüyüşleri, caz armonisi, caz stiller
Özet (Çeviri)
In this study, jazz chord progressions have been examined from a historical perspective; and the changes in jazz chord progressions which are in between early jazz and free jazz have been covered. Chord progressions, which previously have been used for harmonic ground of improvisation, have had rapid changes and had different meanings along with time. With this study, It is observed that in pre-bebop jazz styles, improvisation was made by using chord progressions of the popular songs; during bebop era, new methods were developed in order to enrich the chord progressions and these methodologies were also used during post bebop styles and chord changes have had entirely a different extent in free jazz.