Popüler tarzda düzenlenmiş geleneksel Türk halk müziği eserlerinin armonik açıdan incelenmesi
Harmonic analysis of traditional Turkish folk music works arranged in popular styles
  1. Tez No: 919428
  2. Yazar: ABDULSAMET TALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH LEHİMLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonic Analysis, Traditional Turkish Folk Music, Synthesis Music, Chord, Formal Structure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışmada Geleneksel Türk Halk Müziği formunda bestelenen eserlerin popüler müzik bazında ele alınarak, sentez müzik adı verilen formda düzenlenen eserlerin, tonal/makamsal yapıları, ritmik yapıları, sentezlendiği tür ve özellikleri, biçimsel özellikleri, sentezlendiği tür bakımından ezgisel yapıları ve akor yürüyüşleri saptanması amaçlanmıştır. Bu vesile ile Geleneksel Türk Halk Müziği'nde sentez müzik ile ele alınmış bu eserler günümüz halk müziğini daha da ileri boyuta taşıyıp, güncel ve diri tutulması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma betimsel bir araştırmadır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Örneklem olarak incelemeye alınan 15 türkünün, sentezlendiği tür bakımından müzikal unsurları incelenmiş ve analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada incelenen 15 türkü, tonal-makamsal yapısı, ritmik yapısı, sentezlendiği tür ve özellikleri, biçimsel özellikleri, sentezlendiği tür bakımından ezgisel yapısı ve armonik yapısı bakımından incelenmiştir. Sonuç: Araştırmada edinilen sonuçlara göre, türkülerin çoğunun makamının hüseyni olduğu görülmüştür. Türküler ritmik yapı bakımından incelendiğinde ise genelinin 4/4'lük olduğu, sentezlendiği tür bakımından genelinin blues-caz türü ile sentezlendiği görülmüştür. Bu türkülerin biçimsel özellikleri incelendiğinde hepsinin aynı biçimde icra edildiği görülmüş, sentezlendiği tür bakımından ezgisel yapılarının incelenip sentez haline gelmesini sağlayan ezgilerin genelinde orijinal nota dışına çıkıldığı görülmüştür. Son olarak türkülerin armonik yapıları incelendiğinde, alışılagelmiş temel akorlar dışında kullanılan akorların, türküleri sentez haline getirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, 6 pieces composed in the form of Traditional Turkish Folk Music were examined based on popular music, and their processing, chord progressions, and harmonic degrees in the form called synthesis music were examined. Among these works, aims to examine the formal structure, rhythmic structure, chord progressions, and maqam. On this occasion, these works, which were handled with synthesis music in Traditional Turkish Folk Music, were aimed to take today's folk music to a further level and keep it current and alive., Method: In this research, method information is included about which research model was used, the formation process of the population and sample of the research, which data collection tools were used to collect the data, and how the obtained data were analyzed. Findings: The findings were first analyzed by analyzing the decision voice, mode, rhythmic structure, formal structure, and chords of the identified work. Then, the chord and degree status of the pieces are shown in a table. Conclusion: It has been concluded that the chord marches that emerged by handling the works in popular style gave birth to a different approach in GTHM.