Mecmû'a-i Nefîse(İnceleme-Metin)
Mecmû'a-i Nefîse(Research-Text)
- Tez No: 354725
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN HORATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir Mecmûaları, Mecmûa, Mecmû'a-i Nefîse, Mecmû'a-i Nefîse, Magazine, Poem Magazine
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
Mecmûa, Arapça bir kelime olup“cem'”kökünden gelir. Edebiyatta ise mecmua, seçme şiirlerle ya da çeşitli konuların ele alındığı yazılarla oluşturulan eserlerin genel ismidir. Şiir mecmuaları, klasik edebiyat, halk edebiyatı ve tekke edebiyatı ürünlerini bir arada bulunduran geniş kapsamlı eserlerdir. Büyük bir kısmının sahibi ve müellifi belli değildir; düzenlenme tarihleri de bilinmemektedir. Şiir mecmualarında aynı dönemdeki ya da farklı dönemlerdeki şairlerin; gazel, kasîde, kıt'a, rubâ'î, murabbâ, tahmîs vb. nazım şekilleriyle yazılmış şiirleri bulunmaktadır. Ayrıca eski Türk edebiyatında sadece belli bir nazım şekli etrafında şekillenen mecmualar da bulunmaktadır. Mecmualar içerisinde, edebiyat tarihimizin aydınlatılmasında nazîre mecmuaları büyük öneme sahiptir. Şiir mecmualarında, manzumelerinden seçkiler sunulan şairlerin hangi şairlerden etkilendiği ve hangi şairleri etkilediğinin tespiti mümkündür. Özellikle, nazîre mecmualarından üslup sahibi şairleri ve zemin şiirleri belirlemek mümkündür. Şiir mecmualarının, edebiyat tarihinin yanı sıra metin teşkilinde de büyük önemi vardır. Şiir mecmuaları incelendiği takdirde manzumelerdeki kelime, mısra, beyit, dörtlük eksiklikleri ya da kelime değişiklikleri görülebilir. Bu çalışmanın konusu olan Mecmû'a-i Nefîse, Ankara'da Milli Kütüphane'de 06 Mil Yz A 9855 numarasıyla tek nüsha olarak kayıtlıdır. Derleyeni ve derleme tarihi bilinmemektedir. Ancak, mecmuanın son sayfasındaki, derleyiciye ait olduğu düşünülen notlardan ve mecmuada şiirlerine yer verilen şairlerin ölüm tarihlerinden, Mecmû'a-i Nefîse'nin 19.yüzyılda derlendiği düşünülmektedir. Mecmû'a-i Nefîse (İnceleme-Metin) başlıklı çalışmamızın“Giriş”başlığı altında Eski Türk Edebiyatında şiir mecmuaları incelenmiştir. Çalışmanın 1.bölümünde Mecmû'a-i Nefîse üzerine tespitler yapılmış, 2.bölümde ise mecmuanın transkripsiyonlu metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mecmûa (Magazine) is an Arabic word, which is based on“cem'”. Magazine in literature , books' name which including with choosing poems or various subjects. Poem magazines are broad comprehensive boks, which including classic literature, folk literature and sufi literature's products. Most of them's authors are uncertain and written dates are unknown. Poets, who living in same or different periods, and his poems, which written in various shapes founds in poem magazines. İn addition, there are magazines which shaping with certain poem shapes in old Turkish literature. Nazîre magazines has a great importance about brighten up our literature history, inside magazines. It's possible to define poets, whose poems are in magazines, are effecting from which other poets and effect to which other poets. Especially, it is possible to define original poets and original poems, from nazîre magazines. Poem magazines has a great importance in text association apart from literature history. If poem magazines study, word, verse, couplet, quatrain deficiency or word chancing see. Mecmû'a-i Nefîse, which is subject of this study, recorded in National Library- Ankara with the number 06 Mil Yz A 9855, with a single copy. Its author and written date are unknown. But notes, which in magazine's last page, are to be accepted magazine's author. From these notes and magazine's poet's death date, magazine's written date is accepted to 19th century. İn our study Mecmû'a-i Nefîse (Research-Text), poem magazines in old Turkish literature explained in“Enterance”tittle. First part in our study, there are stabiliation about Mecmû'a-i Nefîse. Second part in our study, there is Mecmû'a-i Nefîse's transcriptic text.