Türkiye'de iş dünyası ve siyaset ilişkisi: TÜSİAD-AKP örneği
The relationship between business and politics in Turkey: The case of TUSİAD-AKP
- Tez No: 354724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİCAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: TÜSİAD, AKP, çıkar grupları, neoplüralizm, iş dünyası örgütleri, TÜSİAD, AKP, interest groups, neopluralism, business associations
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez, ekonomide güçlü bir yere sahip bir iş dünyası örgütü ve etkin bir çıkar grubu olan TÜSİAD'ın, AKP Hükümeti'nin iki dönem boyunca yürüttüğü (2002-2011) ekonomi politikaları üzerinde hangi konulara, ne şekilde etki etmeye çalıştığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Tez, aynı zamanda Türkiye'de iş dünyası örgütlenmeleri ile siyaset ilişkisinin gelişimiyle ilgili tarihsel bir resim sunmaktadır. 1980 sonrasında küresel ekonomiye entegre olma süreci hızlanan Türkiye'de iş dünyası siyaset ilişkilerinin kazandığı yeni boyut, 2002 sonrasında değişen siyasal ve ekonomik koşullarla farklılaşmaktadır. Bu süreçte iş dünyası örgütlenmeleri ile politik etkinlikleri daha çok önem kazanmaktadır. Neoplüralizm, bu etkinlikleri, piyasa ekonomisine sahip bir ülkede örgütlenmelerin sahip olduğu ekonomik güce, teknik bilgileri daha rahat edinebilmelerine, hükümete ulaşabilme rahatlıklarına ve kamuoyunu etkileyebilmelerine bağlı olarak açıklamaya çalışmaktadır. Neoplüralistlerden Charles Lindblom ise, piyasa sistemine sahip ülkelerde sistemin getirdiği avantajlar nedeni ile iş dünyasının politika karar süreçlerinde“ayrıcalıklı bir konumu”olduğunu ileri sürmektedir.Bu tez, yukarıda bahsedilen teorik arka plana dayanarak, TÜSİAD'ın, 2002-2011 dönemleri arasında AKP Hükümeti ile olan etkileşimlerini, hükümetin politikalarına hangi noktalarda ve hangi araçları kullanarak müdahale etmeye çalıştığını tespit etmektedir. Bu doğrultuda, iki seçim dönemi boyunca TÜSİAD ile AKP Hükümeti arasındaki etkileşimin yönü ve niteliği farklılaşmıştır. İlk dönemde TÜSİAD'ın politika talepleri ile hükümet politikalarının, ekonomik anlamda daha çok kesiştiği gözlemlenmektedir. Bu çerçevede, neoplüralist kuramın ilk dönem için açıklayıcı olduğu düşünülebilir. İkinci dönemde ise TÜSİAD'ın ekonomik alandaki politika talepleri ile hükümetin politika tercihleri farklılaşmaktadır. Bu bağlamda TÜSİAD'ın politika karar süreçlerinde pek etkili olmaması ve kuramın ileri sürdüğünün aksine bir gelişim izlemesi dolayısıyla, neoplüralizmin, Türkiye'de iş dünyası-hükümet ilişkilerini bir bütün olarak açıklamada yetersiz kaldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at identifying the influence of TÜSİAD (Turkish Industry & Business Association), which is an active interest group having a prominent role in the country's economy, on the economic policies pursued by the AKP Government during the two consecutive parliamentary terms (2002-2011), particularly in terms of areas and methods applied. It also provides a historical insight into the development of relationship between business associations and politics in Turkey. The relations between business and politics in Turkey acquired a new dimension along with the acceleration of efforts for integration with the global economy after 1980 have been transformed by the political and economic conditions that have changed after 2002. In such periods, business associations and their political influence have become increasingly more important. Neopluralism explains such influence on the basis of the economical power such associations have in a country that has a free market economy, their capability to access to technical know-how, their ability to easily reach government authorities and their power to influence the public opinion. Neopluralist Charles Lindblom maintains that business has a“privileged position”in political decion-making processes, thanks to the advantages of system in countries where free market economy prevails.This thesis, based on the above theoratical background, establishes the interactions between TÜSİAD and the AKP Government, and at which points and by which methods TÜSİAD attempted to intervene in the government policies in 2002-2011 period. The direction and quality of the interaction between TÜSİAD and the AKP Government have changed throughout the two parliamentary terms. In the first term, you observe that TÜSİAD's political expectations more frequently overlaped with the government's economic policies. In this context, you may conclude that the first term can be explained by neopluralist approach. In the second term, however, we see that TÜSİAD's demands for economic policies differ from the government's political choices. For TÜSİAD's being not fully influential in the policy-making processes and the relations between the two has developed contrary to what the theory suggests, it may be deduced that neopluralism failed to explain in its entirety the relationship between business and politics in Turkey.