Mecmû'a-i Mu'ammeyât Ni'metî'ye ait Mu'ammâ Mecmuası (İnceleme-metin)
Mu'ammâ Mecmua of Ni'metî (Review-text)
- Tez No: 797189
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmu¤a-i Mu¤ammeyat, Mu¤amma, Nakib-zade Ni'meti, Baldır-zade Selisi, Emri Çelebi, Lugaz
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Mecmû'a-i Mu'ammeyât'ın derleyicisi Nakîb-zâde Ni'metî asıl adı Ni'metullah olup Bursa'da doğdu. Nakibüleşraf Bursalı Ali Efendi ahfadından Seyfullah-zâde Mehmed Efendi'nin oğludur. Nakîb-zâde sanıyla tanındı. On yedinci atadan Hz. Hüseyin'e bağlıdır. Ni'metî, Bursa Mahkemesi'nde başkâtiplik yaptı ve güzel yazısıyla meşhur oldu. Ölüm tarihi için kaynaklarda 1060/1650 ve 1070/1660 yılları verilir. Bursa Pınarbaşı Mezarlığı'na defnolundu. Ni'metî'nin Dîvân, Tuhfe-i Ni'metî ve Mecmû'a-i Mu'ammeyât olmak üzere üç müstakil eseri ile noktasız harflerle yazılmış ve bir mecmua içerisinde yer alan iki adet mensur mektubu bulunmaktadır. Ni'metî Efendi'nin muammalarının içerisinde yer aldığı Mecmû'a-i Mu'ammeyât adlı mecmua, Süleymaniye Kütüphanesi Giresun Yazmaları 179 numarada kayıtlı, beş bölümden oluşan bir risâlenin içerisinde yer almaktadır. Çalışmada, Süleymaniye Kütüphanesi Giresun Yazmaları 179 numarada kayıtlı olan el yazması eserin trankrpsiyonlu olarak latin harflerine aktarımı ve dizin yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study; To introduce the enigma journal registered with the number 28 HK 3647/1 in the Giresun Manuscripts section of the Süleymaniye Library, to make its analysis and to reveal its transcripted text. This study is formed around the terms“muammâ”and“lugaz”. The journal, which is the basis of our work, consists of 195 leaves. The 17th century journal was compiled by Ni'metî. There are enigmas belonging to 25 Turkish poets in the journal containing 834 enigmas and 21 lugaz. Our study has been prepared in two parts as a review-text in general terms. In the journal, the enigmas of the poets who lived in the 17th century are included. In our study, first of all, the definition of enigma and lugaz verse types, the detailed introduction of the journal, and the transcripted text of the enigmas in the journal were presented. Then, in the“CONCLUSION”section, the general outlines of our thesis and the steps we have taken are stated. In the“REFERENCES”section, the references of the sources we used while preparing our study are given.