Analysis and testing of composite bolted joints
Kompozit vidalı bağlantıların analiz ve testi
- Tez No: 35473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET A. AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit, Karbon/Epoksi, Bağlantı, Kırılma, Sonlu Elemanlar Metodu, Composite, Carbon/Epoxy, Joint, Failure, Finite Element Method
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZ KOMPOZİT VİDALI BA?LANTILARIN ANALİZ VE TESTİ AKOVA, İsmet Erhan Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet A. AKGÜN Haziran, 1994, 146 sayfa Bu tezde, kompozit tabakalı ortotropik plakaların vidalı bağlantılarının iki boyutlu arttırımsal sonlu elemanlar metodu ile analizi gerçekleştirilmiştir. Formülasyonda iki boyutlu doğrusal elastik malzeme özelliği ve klasik tabakalama teorisi kullanılmıştır. Arttırımsal sonlu elemanlar metodu yardımıyla bu tip bir kontak probleminin sürtünme, pin ve plaka arasındaki tolerans gibi karakteristik özelliklerinin tümü hesaplamalarda dikkate alınmıştır. Vida yüklü plakanın mukavemet ve gerilme analizlerini yapmak amacıyla FORTRAN dilinde JOINT adlı bir program yazılmıştır. Bu programın çıktıları literatürde mevcut değişik sonuçlarla karşılaştırılmış ve gerekli uyum sağlanmıştır. Nümerik çalışmalara ek olarak Karbon elyaflı malzemeden test numuneleri üretilerek geometrinin kırılma karakteristiği üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND TESTING OF COMPOSITE BOLTED JOINTS AKOVA, İsmet Erhan M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mehmet A. AKGÜN June, 1994, 156 pages In this study, a two-dimensional incremental finite element formulation for solving the single pin loaded orthotropic composite laminates is developed. Two-dimensional linear elastic material behavior and the classical lamination theory are used to formulate the problem. Incremental finite element scheme considers all the necessary ingredients of such a contact problem, such as the friction and the clearance between the rigid pin and the orthotropic laminate. The FORTRAN code called JOINT is developed for the strength and stress analysis of the single pin-loaded laminate. This program is demonstrated by various existing experimental and analytical data. In addition, various tests are performed on Graphite/Epoxy single hole test specimens and the effect of various geometric parameters on laminate strength is obtained.