Türkiye'de performans esaslı bütçeleme uygulamasının etkinleştirilmesi: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü örneği
Activation of the performance-based budgeting in Turkey: Case of General Directorate of Civil Aviation
  1. Tez No: 354732
  2. Yazar: HASAN BEYNAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KARAÇAY ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Performance based budgeting, strategic planning, performing knowledge, programme structure
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tüm dünyada yaşanan ekonomik krizler, kamu harcamalarındaki artışların önemli boyutlara ulaşması ve bunlardan vatandaşların duyduğu huzursuzluğun artması, mevcut sistemlerin artık işlemez hale gelmesi, ülkeleri kamu mali yönetiminde şeffaflığı, hesapverebilirliği, amaç ve plana dayalı harcama yapılmasını ve nihayetinde kamu hizmetlerinde performansın ölçülmesini içeren reformlara itmiştir. Ülkemizde de söz konusu sebeplerden ötürü 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu mali yönetiminde değişiklikler yapılmıştır. Kanunla, performans esaslı bütçelemeye geçiş yapılmıştır. Çalışmada, ülkemizde performans esaslı bütçeleme uygulamasının etkinliği konusunda, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadar olan sürece ilişkin değerlendirme yapılmıştır. Ayrıca, iyi uygulama örneği olarak değerlendirilen ülke uygulamalarına yer verilmiştir. Ülkemizde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi performans esaslı bütçeleme uygulamaları karşılaştırılmış ve ülkemiz için sistemin daha iyi işleyebilmesine yönelik çıkarımlar yapılmış ve bu çerçevede öneriler sunulmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda ülkemizde performans esaslı bütçelemenin etkin bir şekilde uygulanmasının önünde teknik engeller bulunduğu, mevcut araçların bu eksikliği gidermede yetersiz kalacağı ve gelişmiş ülkelerde uygulanan program yapısının ülkemizde sisteme entegre edilmesinin etkinliği artıracağı tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler :Performans Esaslı Bütçeleme, Stratejik Planlama, Performans Bilgisi, Program Yapısı
Özet (Çeviri)
The economic crisis experienced worldwide, substantial increase in public expenditures and social unrest about it, and current systems at a standstill have led to the reforms concerning transparency and accountability in public finance management, expenditures based on goal and planning, and performance measurement in public services. In our country, due to the similar reasons, some changes have been made in Public Financial Management and Control Act No.5018 and public financial management. Performance based budgeting has been introduced with the act. The evaluation of 7 years, from the date of entry into force until today, has been done. In addition, the practices in countries regarded as best practice have been included. Performance based budgeting practices of Directorate General of Civil Aviation in our country and Federal Aviation Administration in the USA have been compared, deductions have been made for better operation of the system in our country and suggestions in this framework have been tried to be presented. At the end of the study, it has been determined that there are technical barriers for the efficient implementation of performance based budgeting in our country, current instruments are insufficient to make up this deficiency and integration of programme structure implemented in developed countries to the system in our country will increase the efficiency.