Belediyelerde stratejik planlama uygulamaları üzerine bir araştırma 'Küçükçekmece Belediyesi örneği'
A study on strategic planning applications in municipalities 'Küçükçekmece Municipality example'
  1. Tez No: 614173
  2. Yazar: MEHMET KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN MARŞAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediyeler, Stratejik Plan, Belediyelerde Stratejik Plan, Stratejik Yönetim, Strateji, Municipalities, Strategic Plan, Strategic Plan in Municipalities, Strategic Management, Strategy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Dünyada yaşanan gelişim ve değişim süreci sonrasında Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı olarak adlandırılan bir sürece başlanmıştır. Stratejik planlama kavramı bu süreçte kamu kurumları için yenilikçi ve etkin bir yapı oluşmasında katkıda bulunacak araçlardan biri olarak gündeme gelmiştir. Birtakım yasal düzenlemelerle kurumlara zorunlu olarak getirilen stratejik planlama kurumsal anlamda gelişmeyi ve etkinliği oldukça ileri düzeye taşımıştır. Ayrıca ülkemizde yaşanan ekonomik krizler, siyasi sorunlar ve bürokrasinin aşırı hantallaşması sonucu yaşanan kamu maliyesinde ve personel sisteminde yaşanan kriz, stratejik planlama çalışmalarına zemin hazırlamıştır. Türkiye' de yeni kamu yönetimi düşünce ekseninde, kamu yönetimi ve dolayısıyla yerel yönetimlere yönelik güçlendirme çabaları 2002 yılından sonra hızlanmıştır. Bu doğrultuda, stratejik planlama uygulamasının yasal altyapısını 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu oluşturmaktadır. Kanun, stratejik yönetim ve performans esaslı bütçeleme sistemi üzerine önemli yenilikler getirmiştir. 2003 yılından beri yapılan reformlar ile stratejik planlama olgusu kamu idarelerinde ve dolayısı ile yerel yönetimlerde her ne kadar içselleştirilmesi sağlanmaya çalışılsa da; uygulamada birçok sorun ile karşı karşıya kalınmıştır. Belediyelerde Stratejik Planlama ve uygulamalarını konu eden ve örnek ilçe konu edinen bu çalışmada öncelikli olarak yerel yönetim sistemi içindeki belediyeler sınıflandırılmış, büyükşehir belediye sistemi ele alınmış ve belediyelerde stratejik planlama, amacı, yasal dayanakları, uygulamadaki faydaları ve zorlukları, stratejik planlama süreci detaylı olarak incelenmiştir. Bu doğrultuda stratejik planlama uygulamalarının yasal düzenlemeler ile birlikte getirdiği değişimin ve gelişimin İstanbul'da Küçükçekmece Belediyesi 2015-2019 Stratejik Planı örneğinde ele alınması hedeflenmiştir. Küçükçekmece Belediyesi' stratejik plan değerlendirilmesi yapıldıktan sonra farklı bir çalışma örneği olarak Kanada'nın Ontoria bölgesindeki London kentinin 2015-2019 Stratejik Planı ele alınmıştır. Ülkemizde ve Avrupa'da oluşturulan Stratejik Planların birbirleriyle benzerlik taşıması ve amacına ulaşması zor ya da mümkün olmayan hedefler barındırması nedeniyle temelde sağlam adımlarla hazırlanan teknik bir stratejik plan çalışması incelenmek istenmiştir. Bu anlamda ulaşım, şehircilik ve toplumsal refah anlamında prensiplerini belirleyen ve ödün vermemek adına sistemli ve planlı çalışma anlayışını benimseyen kültürel mirasına sahip çıkma konusunda değer oluşturan bir belediye olarak London Belediyesi seçilmiştir. Nihai olarak; Küçükçekmece Belediyesi'nde 2015-2019 dönemi için hazırlanan ve uygulanmakta olan stratejik planlamanın aşamalarının belirlenen amaç ve hedeflere ulaşmadaki rolü ve kurumsal anlamda kattığı değer değerlendirilmeye çalışılmıştır. Küçükçekmece Belediyesi'nde mevcut durumunun betimlenmesi ile birlikte Strateji Yönetim Şefliği ve Birim Temsilcileri ekibi ile yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The developments and changes in the world brought with it a process called the New Public Management Approach. The concept of strategic planning has come to the fore as one of the tools to contribute to the formation of an innovative and effective structure for public institutions. Strategic planning, which is mandatory in some legal arrangements, has carried productivity and efficiency one step further in an institutional sense. In addition, the economic crises in our country, the political problems and the bulkiness of the bureaucracy resulted in a crisis in the public finance and personnel system, which laid the groundwork for strategic planning studies. On the axis of new public administration thought in Turkey, efforts to strengthen public administration and local administrations were accelerated after 2002. In this respect, the legal infrastructure of the strategic planning application is constituted by the Public Financial Management and Control Law No. 5018. The law has brought significant innovations to the strategic management and performance-based budgeting system. Although the reforms that have been carried out since 2003 have attempted to internalize strategic planning in public administrations and therefore in local administrations, many problems have been encountered in practice. In this study, which deals with Strategic Planning and its applications in municipalities, and entreats an example district, the municipalities within the local government system have been classified as priority, metropolitan municipal system handled and strategic planning in municipalities, its purpose, legal basis, benefits and difficulties in implementation, strategic planning process has been examined in detail. In this direction, it is aimed that the change and development that the strategic planning applications bring with legal regulations will be discussed with in the example of Küçükçekmece Municipality 2015-2019 Strategic Plan in Istanbul. After the evaluation of Küçükçekmece Municipality 'Strategic Plan', the 2015-2019 Strategic Plan of London city in Ontoria region of Canada was taken as a different working example from the world. It is wanted to examine a strategic plan work that is fundamentally prepared with solid steps because of the similarity of Strategic Plans set up in our country and in Europe and carrying the difficult or impossible targets to reach its purpose. In this sense, the Municipality of London has been chosen as a municipality that determines the principles in terms of transportation, urbanism and social prosperity, and adopting a systematic and planned work mentality in order not to compromise, valued in favor of cultural heritage. Finally; in Küçükçekmece Municipality, the role of the stages of the strategic planning prepared and applied for the 2015-2019 and the role of reaching the set goals and objectives and institutional added value were tried to be evaluated. Obtained findings from face-to-face interviews with Strategy Management Chiefdom and its team at Küçükçekmece Municipality, are included. In the conclusion of the findings and the evaluation of the study, the study will be discussed from a general point of view.