Anne baba destek programının okul öncesi dönem (48-60 aylık) çocuklarının kişiler arası problem çözme becerilerine etkisi
The effect of parent support program on interpersonal problem solving skills of preschoolers(48-60 months of age)
- Tez No: 354799
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞLAYAN DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kişiler arası problem çözme, BPÇ, Anne baba destek programı, Interpersonal problem solving, ICPS, parent support program
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 48-60 aylık çocukların kişiler arası problem çözme becerilerine Kişiler Arası Bilişsel Problem Çözme Programı dahilindeki anne baba destek programının etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ankara merkezde bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı kreş ve gündüz bakımevlerinde eğitim gören 48-60 aylık çocuklardan; deney grubu 1'de 11, deney grubu 2'de 11, kontrol grubunda 8 olmak üzere toplam 30 çocuk ve deney grubu 2'deki 11 çocuğun anneleri çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırma ön test-son test karşılaştırma/kontrol gruplu modelin kullanıldığı deneysel bir çalışmadır. Deney grubu 1'deki çocuklar BPÇ programı eğitimi, deney grubu 2'deki çocuklar hem BPÇ programı hem de anne baba destek programı eğitimi alırken, kontrol grubu ise bu eğitimleri almamıştır. Araştırmada çocukların kişiler arası problem çözme becerilerini ölçmek amacıyla ön test ve son test olarak Shure tarafından geliştirilmiş Okul Öncesi Çocuklar İçin Kişiler Arası Problem Çözme Testi (OKPÇ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde tek grup ön test-son test karşılaştırmalarda Wilcoxon Testi; iki grup ön test-son test karşılaştırmalarda Mann Whitney U Testi; üç grup ön test-son test karşılaştırmalarda ise Kruskall Wallis Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda deney grubu 1 ve deney grubu 2'deki çocukların OKPÇ Testi akran/anne ile ilgili problem durumuna verdikleri toplam çözüm sayılarının ön test ve son test puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olduğu görülürken (p0.05). Deney grubu 1 ve kontrol grubunda bulunan çocukların OKPÇ Testi akran/anne ile ilgili problem durumuna verdikleri toplam çözüm sayılarının ön test puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmazken (p>0.05), son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p0.05), son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p 0.05).
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of Parent Support Program, within The Interpersonal Cognitive Problem Solving Program, on interpersonal problem solving skills of the 48-60 months-old children who are attending preschool education institutions was examined. 30 children including 11 children from experimental group 1, 11 children from experimental group 2, and 8 children from control group, who are attending day care centers and kindergartens under the Ministry of Health in the center of Ankara, and 11 children's mothers from experimental group 2 create the working group. The model with pre-test and post-test control group was used in this research and it was an experimental study. When children in experimental group 1 were trained in The Interpersonal Cognitive Problem Solving Program (ICPS) and children in experimental group 2 were trained in both The Interpersonal Cognitive Problem Solving Program and Parent Support Program, control group were not trained in either of them. In this study, Preschool Interpersonal Problem Solving Test (PIPS) which was developed by Shure was used for the purpose of evaluating interpersonal problem solving skills of the children. During the analysis of data, Wilcoxon Test for comparison of one group pre-test and post-test, Mann Whitney U Test for comparison of two groups pre-test and post-test and Kruskall Wallis Test for comparison of three groups pre-test and post-test were used. At the end of the study, statistically significant difference was observed between the pre-test and post-test means of the total number of solution responses given by children in experimental group 1 and experimental group 2 to the problem situations related with peers /mother in Preschool Interpersonal Problem Solving Test (PIPS) (p0.05). Statistically significant difference was not observed between the pre-test means of the total number of solution responses given by children in experimental group 1 and control group to the problem situations related with peers /mother in Preschool Interpersonal Problem Solving Test (PIPS) (p>0.05); however, statistically significant difference was observed between the post-test means (p0.05); however, Statistically significant difference was observed between the post-test means (p0.05).