Ebû'l-Mekârim Ahmed b. Hasan b. Yûsuf el-Cârberdî'nin hayatı ve Şerhu'ş-Şâfiye fi't-Tasrîf adlı eseri
Ebû'l-Mekârim Ahmed b. Hasan b. Yûsuf el-Cârberdî's life and his work Şerhu'ş-Şâfi̇ye fi̇'t-Tasrîf
  1. Tez No: 354826
  2. Yazar: MUHARREM MEMMEDOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERAFETTİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Sarf, 1 Arabic Language 2 Morphology 3 Yusuf al-Cârberdi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Arapça'nın dünya dilleri arasında ayrı bir yeri vardır. Diğer dünya dillerinden yapı olarak ayrılan Arapçayı dilbilimsel açıdan incelemek de ayrı bir önem arzetmektedir. Bu alanda en çok âlimi Araplar çıkarmış olsa da Arap olmayan topluluklardan da hatrı sayılır, pek çok kıymetli âlimler çıkmıştır. Bu âlimlerin ortaya çıktığı coğrafyalardan birisi de, İslam coğrafyasında önemli bir yeri olan Azerbaycan'dır. Azerbaycan Arap Dili'nin çeşitli alanlarında öne çıkmış pek çok âlim yetiştirmiştir. Bahsettiğimiz bu âlimlerden birisi de Yusuf el-Cârberdî'dir. Çalışmamızın konusu ise XIII-XIV yüzyıllarda yaşamış Ebu'l-Mekarim Fahruddîn Ahmed b. Hasen b. Yusuf el-Cârberdî'nin hayatı ve Şerhûş-Şâfiye fi't-Tasrif adlı eserinin incelenmesidir. Yusuf el-Cârberdi, bu eserde sarf ilminin konularını ayrıntılı bir şekilde örnekleriyle beraber incelediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Arabic has a distinct place among the world's languages. Separated from the structure of other world languages Arabic as a separate linguistic terms are important to examine. Although in this area most interests Arab scholars from non-Arab communities also considerable, many precious scholars has came up from this state. One of these scholars, the emergence of geography, Azerbaijan, which has an important place in the Islamic world. Azerbaijan Arabic language came to the fore in various fields has produced many scholars. One of these scholars that we had mentioned is Yusuf al-Cârberdi. Subject of our study in XIII-XIV century who has lived, Ebu'l-Mekarim Fahruddîn Ahmad b. Hasan b. Yusuf al-Cârberdî Sharhus-Shafia's life and his work is the study of this reseach fi't-Tasrif. Yusuf al- Cârberdi, in this work, consumable science topics studied in detail with examples seen.