Hegemonya-müzakere ikilemi bağlamında halkla ilişkilere yönelik algı araştırması
A perception research about public relations in the context of the dilemma of hegemony-negotiation
- Tez No: 354849
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Hegemonya, Müzakere, Sermaye, Aktivist Gruplar, OydaşmayaYönelik Halkla İlişkiler, Hegemony, Negotiation, Capital, Activist Groups, Consensus-Oriented Public Relations
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 424
Özet
Halkla ilişkiler öyle bir yönetsel yeteneğe sahiptir ki, özel sektör veya kamu sektörü fark etmeksizin, ikna edici iletişim yönetimiyle kamularla sorunları çözüme kavuşturabilir. Halkla ilişkiler, ikna amacına dayalı bilimsel yöntemleri kullanarak fikirleri iletişim odaklı etkinliklere dönüştürme sanatıdır. Günümüzde geçerli görünen odak sorunsal, halkla ilişkilerin gerçek amacının ne olduğunu sorgulama gereksinimi olmaktadır. Buna bağlı olarak, tez çalışmasında iki sosyolojik kuramın temel alınmasıyla bir sorgulama yoluna gidilmiştir. Antonio Gramsci'nin ?Hegemonya? kavramından ve Jürgen Habermas'ın ?İletişimsel Eylem? kavramından türeyen bir kuramsal tartışma ekseninde halkla ilişkilerin stratejik işlevselliği irdelenmiştir. Kuramsal çerçeve, yazarın çeşitli bağıntılar kurması neticesinde çok yönlü ele alınmıştır. Tezin uygulamalı araştırma bölümünde, 2011 yılında Türkiye ölçeğinde ?İlk ve İkinci 500 Büyük Kuruluş? sıralamasında yer alan gelir açısından iki büyük ölçekli işletmenin çalışanlarına konuya yönelik sorgulamaya dayalı anket uygulaması yapılmıştır. Anket uygulamasındaki verilerin analizi neticesinde, şirketler için en önemli kamu olarak kendini gösteren çalışanlarla sorunlara yönelik halkla ilişkiler çalışmalarının kamuların algıları düzeyinde kuramsal tartışmanın hangi bölümüne daha çok yaklaştığını bulgulama işine girişilmiştir. Araştırma bulgularına göre, işletme çalışanları halkla ilişkiler uygulamalarını hegemonyaya görece bir müzakere aracı olarak algılamaya daha eğilimlidir; bununla birlikte, ideal bir iletişim ortamı söz konusu değildir.
Özet (Çeviri)
Public relations has so powerful managerial skill that in both private and public sector, the profession can solve the problems with the publics through persuasive communication management. Public relations is an art to convert the ideas to the communication-oriented activities by using scientific methods based persuasion aim. At the present time, it seems valid focus problematic that we need to interrogate the real aim of public relations. Therefore the writer has resorted to interrogate by grounding on two sociological theories in the thesis study. The strategic functionality of public relations has been researched in line with a theoretical debate from the notion of ?hegemony? by Antonio Gramsci and from the notion of ?communicative action? by Jürgen Habermas. The theoretical frame has been dealt as versatile as a result of the writer's connecting in various ways. In the applied research of the thesis, a survey has been applied to two large-scaled businesses which are ranked as ?the first and the second 500 Big Businesses? in terms of income in Turkey-wide in the year of 2011. As a result of data analysis of the survey application, the writer have undertaken to discover in which perspective of the theoretical debates public relations works about the problems with the employees the most important publics for the businesses place in the perception of the publics. In reference to the research findings, the employees perceive public relations works as a negotiation way much more than a hegemony way, but it is not possible to mention about an ideal communication process in terms of the businesses.