Cari açığın bazı para politikası değişkenleri ile ilişkisi: Türkiye örneği
Relationship of current account deficit with some monetary policy variables: Turkey sample
- Tez No: 354881
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ CİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cari açık, Para politikası araçları, Para politikası, The current account deficit, monetary policy instruments, monetary policy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bir ülkenin cari işlemlerinde borçlarının toplamının, alacaklarının toplamını aşması halinde oluşan ödemeler bilançosu açığına cari açık denmektedir. Bu açığı Türkiye ekonomisi açısından analiz ettiğimiz zaman 1970'lerden itibaren cari açık Türkiye ekonomisinde sıkça gündemde olan iktisadi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Cari işlemler açığı, Türkiye ekonomisinin önemli makroekonomik değişkenlerinden biridir. Bu değişken birçok reel makroekonomik değişkeni etkilediği gibi aynı zamanda birçok iktisadi değişken tarafından da etkilenmektedir. TCMB' nca uygulanmakta olan para politikası araçları da cari açık üzerinde etkinliği tartışılan değişkenlerden biridir. TCMB tarafından uygulanmakta olan bu araçları ise geleneksel para politikası araçları ve geleneksel olmayan para politikası araçları olarak gruplandırmak mümkündür. Geleneksel olmayan para politikaları geçmişte de Merkez Bankasınca uygulanmasına karşın geleneksel olmayan para politikası araçları ise 2001 sonrasında finansal istikrara olan vurgunun artmasıyla birlikte TCMB politika araçlar kapsamında değerlendirilen ve 2008 küresel finans krizi sonrasında da önemi daha da artan araçlardır. Bu çerçevede çalışmada, bu araçların cari açık üzerindeki etkinliklerinin SVAR analizi yöntemi ile açıklanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Current account deficit is defined as balance of payment deficit which arise in the case that liabilities in current accounts of a country exceed account receivables. When we analyse this deficiency in terms of turkish economy, we face to economical problem which frequently remain on the agenda in Turkish economy since 1970.Current accounts deficit is one of the important macroeconomic factors of turkish economy. As well as this factor influence many real macroeconomic factor, it influenced by many economic factor, too. One of the factor which is also dissuced on the activity of current deficit is tools of monetary policy that is applied by TCMB .It is possible to classify these tools which is applied by TCMB with traditional tools of monetary policy and non-traditional tools of monetary policy. In spite of non-traditional monetary policy is also applied by the Central Bank in the past, non-traditional tools of monetary policy ,with the incresing damage to the financial stability after 2001, are evaluated under the political tools of TCMB and have increased in importance after the 2008 financial crisis. In this context, it is aimed to explain the activity of these tools on the current deficit with the SVAR analysis.