Türkiye'de 2012 yılında sağlık haberlerinin ulusal yazılı basında yer alış biçimleri ve bilgilendirme düzeyleri :Habertürk, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü ve Zaman gazeteleri örneği
The form of appearance of the health news on the national print media in 2012 in turkey and their informing levels: The examples of the newspapers Habertürk, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü and Zaman
- Tez No: 354897
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAL İMİK TANYILDIZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Haber, Gazete, Basın, Ulusal, Health, News, Newspaper, Press, National
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye'de 2012 Yılında Sağlık Haberlerinin Ulusal Yazılı Basında Yer Alış Biçimleri Ve Bilgilendirme Düzeyleri (Habertürk, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü Ve Zaman Gazeteleri Örneği) İlkay YILDIZ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Bilim Dalı Elazığ?2013, Sayfa: X+98 Ulusal yazılı basında yayınlanan haberlerin ilk sırasında sağlık haberleri gelmektedir ve bu haberlerin ne kadar doğru aktarıldığı, bireyler üzerinde ne kadar doğru etki ortaya koyduğu günümüzde tartışma konusu haline gelmiştir. Araştırmanın amacı, ulusal yazılı basında 2012 yılında yayınlanan satışı en yüksek 6 gazetenin sağlık haberlerine bakış açılarını belirlemek, basının haber verme değerleriyle yaptıkları yayınların örtüşüp örtüşmediğini saptamaktır. Bu amaçla 6 ay süreyle basında önemli konuma sahip olan Habertürk, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü ve Zaman Gazeteleri incelenmiş, haber sunumunda kullandıkları yöntemler irdelenmiştir. 6 aylık süre zarfında toplam 408 haber incelenmiştir. Araştırma sonucunda; gazetelerde yer alan sağlık haberlerinin oranının incelenen ay çokluğuna oranla oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Sağlık haberlerinin içerikle ilgili kısımlarında ise, büyük oranda haber özelliği taşıdıkları, sansasyondan uzak kaldıkları, kışkırtıcı niteliklerinin olmadığı ve eğlence özelliği taşımadıkları ortaya çıkmıştır. Genellikle açık ve anlaşılır bir anlatıma sahip oldukları, inandırıcı özellik taşıdıkları ve bilgilendirme düzeylerinin yüksek oldukları da ortaya çıkan bulgular arasındadır. Haber konularını ise genellikle hastalılar ve tedavileri, sağlık politikaları oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis The Form of Appearance of the Health News on the National Print Media in 2012 in Turkey and their Informing Levels (the examples of the Newspapers Habertürk, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü and Zaman) İlkay YILDIZ The University of Fırat The Institute of Social Science The Department of Communication Sciences Elazığ?2013, Paper: X+98 News about health comes first among the news published on the national print media and today it has become a subject of debate how true these news are being transmitted and how true is their impact on the individuals. The purpose of the study is to determine the viewpoints of the health news of 6 newspapers published in the national print media in 2012, which had the highest sale and to find out whether the annunciation value of the press tallies with the publication they make. For this purpose, the newspapers having a key position in the press such as Habertürk, Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü and Zaman have been examined during 6 months and their methods they use while reporting news have been studied. A total of 408 news were examined during a 6 month period. As a result of the study, it was ascertained that the proportion of the health news in the newspapers was rather low compared to the number of months reviewed. And as to the parts related to the content of the news about health, it was found out that these news had the quality of news, that they stayed away from any sensation, that they didn't have any provocative nature, and they didn't have any purpose for entertaining. Among the findings it was understood that they usually had a clear and comprehensible narrative, they had a persuasive nature and their informing level was high. And the issues of news generally constituted the diseases and their treatment, and the health policies.