Series solutions of two simultaneous vector differential equations originted from classical stokes flow problem
Klasik stokes akımı probleminden kaynaklanan iki simultane vektör diferensiyel denkleminin serisel çözümleri
  1. Tez No: 35492
  2. Yazar: RAJEH EİD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TAŞELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Stokes Akımı, Vektör Diferensiyel Denklemi, Seri Çözümleme, Direnç, Stokes Flow, Vector Differential Equations, Series Solutions, Drag
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZ klasik stokes akimi probleminden kaynaklanan iki simültane vektör diferansiyel denkleminin serisel çözümleri EID, Rajeh Doktora Tezi, Matematik Tez Yöneticisi : Assoc. Prof. Dr. Hasan TAŞELI Ocak, 1994, 98 sayfa. Bu çalışmada, daha önce dönel simetrik cisimlerine ilişkin Stokes akımı probleminin çözümü için Taşeli ve Demiralp tarafından elde edilmiş sonsuz boyutlu, değişken katsayılı, simültane diferansiyel denklem sistemi ele alınmıştır. Sistemin herhangi bir sonlu N boyutu için seri çözümleri elde edilmiştir. Logaritmik terimler de içeren serisel çözümlerin tüm fiziksel aralık üzerinde yakınsak oldukları gösterilmiştir. Ele alman denklem sisteminin çözümlerinin bulunmasıyla akım fonksiyonu cinsinden formüle edilen hidrodinamik problem tamamen çözülmüştür. Sayısal bir uygulama olarak, bir eliptik cismin direnç değeri hesaplanmış ve kesin sonuçla karşılaştırılmıştır. Eliptik cismin - oranına bağlı olarak yüksek duyarlılıklı sonuçlar elde edilebilmiştir. Yöntem, £ oranlı küçük eliptik cisimlerde yavaş yakınsamakla birlikte elde edilen sonuçlar oldukça ümit vericidir. Öyle görülüyor ki, bu çalışmayla, özellikle algoritmadaki bazı sayısal zorluklar düzeltildiği zaman, geometrisi analitik bir fonksiyonla ifade edilebilen herhangibir dönel simetrik cisme ait Stokes akımı probleminin çözümünde stabil ve etkin bir yöntem, sistematik bir şekilde ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SERIES SOLUTIONS OF TWO SIMULTANEOUS VECTOR DIFFERENTIAL EQUATIONS ORIGINATED FROM CLASSICAL STOKES FLOW PROBLEM EID, Rajeh Ph. D. in Mathematics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan TAŞELI January, 1994,98 pages In this study, the infinite system of simultaneous ordinary differential equations with variable coefficients which is recently derived by Taşeli and Demiralp to solve Stokes flow problem past an arbitrary axisymmetric body is considered. The complete series solutions of the truncated system are obtained for an arbitrary truncation order N. Each series solution together with logarithmic terms is shown to be convergent in the entire physical interval of interest. By constructing the solutions of the system of equations, the corre sponding hydrodynamical problem formulated in terms of the stream function has been solved. As a numerical application, the drag on a prolate spheroid has been computed and compared with the exact result. Highly accurate numerical results have been achieved depending on the - ratio of the spheroid. Although the method is slowly convergent for spheroids having a small ^ ratio, results are very encouraging. It seems thai the work provides a stable and efficient method, in a systematic manner to determine axisymmetric Stokes flow past an arbitrary body, the boundary shape of which is analytic, especially, when ever certain numerical difficulties appearing in the algorithm have been cured.