Türk İş Hukukunda ikale sözleşmesi ve Yargıtay uygulamaları
The termination contract at the Turkish Labor Law and the Supreme Court practice
  1. Tez No: 354943
  2. Yazar: FATMA İSPENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İkale Sözleşmesi, İkale Sözleşmesi ve Yargıtay Uygulamaları, Sözleşmenin Sona Ermesi, Termination Contract, Termination Contract and Supreme Court Practice, Termination of the Contract
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
“Türk İş Hukukunda İkale Sözleşmesi ve Yargıtay Uygulamaları”başlıklı bu tez çalışması, Türk İş Hukukunda yaygın olarak uygulanan ikale sözleşmesinin incelenmesini, bu sözleşmenin kurulma ve geçerlilik şartlarını, Yargıtayın konuya bakış açısını ve Yargıtayın ikale sözleşmesi hakkında geliştirdiği ölçütlerin incelenmesini içermektedir. Bu tezin yazılma amacı esas olarak iş sözleşmesinin ikale sözleşmesi ile sona erdirilmesi halinde, bunun hangi şartlarda geçerli olacağı hususunu ortaya koymaktır. Bunun için de öğretideki görüşlerle birlikte konuya ilişkin Yargıtay içtihatlarının tartışılması yoluna gidilmiştir. Sözleşme özgürlüğünün, sözleşmeye son verme özgürlüğünün de içermesi kapsamında tarafların anlaşarak aralarındaki mevcut iş ilişkisini sona erdirmeleri her zaman mümkündür. Ancak İş Hukukunun işçiyi korumaya yönelik kurallar içermesi nedeniyle; iş sözleşmesinin ikale sözleşmesi ile sona erdirilmesi halinde meydana gelebilecek sonuçlar, kazanımlar ve kayıplar nedeniyle yapılan ikale sözleşmenin hukuki olarak incelenmesinin önemini arttırmaktadır. Söz konusu bu çalışmamızda incelediğimiz konu mevzuatımızda düzenlenmemiş olduğundan öğretideki görüşler ve Yargıtay içtihatları dikkate alınarak irdelenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda ikale sözleşmesi kavramı incelenerek, iş hukukunda ikale sözleşmesi ve bu sözleşme ile ilgili Yargıtay uygulamaları incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis study with title“The Termination Contract at the Turkish Labor Law and the Supreme Court Practices”includes the examination of the termination contract which is mainly applied in the Turkish Labor Law, the establishment and validity conditions of this contract, point of view of the Supreme Court to this subject, and the examination of the criteria developed by the Supreme Court about the termination contract. The reason of writing this thesis is to reveal the matter in which conditions it is valid in case of termination of the labor contract with the termination contract. For this reason, we discuss the case law of the Supreme Court related to the subjects with the opinions in the discipline. It is possible for parties to terminate present work relationship between each other upon agreement within scope of inclusion of freedom to terminate the contract. However, because the Labor Law includes the rules for protection of the worker, in the event labor contract is terminated with the termination contract, the importance to legally examine the termination contract made because of results, gains and losses. Because said study is not issued in our legislation, we try to examine by taking into consideration the opinions in the discipline and the case law of the Supreme Court. We examine the scope of the termination contract in this scope, and we try to examine the termination contract at the labor law and the Supreme Court practice related to this contract.